ODBROJAVANJE DO PONOĆI: Mađarska zatvorila pružni prolaz i vazdušni prostor oko granice sa Srbijom
Foto: Tanjug / Nemanja Jovanović

Vojska se gomila na granici

ODBROJAVANJE DO PONOĆI: Mađarska zatvorila pružni prolaz i vazdušni prostor oko granice sa Srbijom

Društvo -
Mađarska policija od 16.30 časova nikome nije dozvolila prelazak granice, a izbeglice vraćaju u Srbiju i usmeravaju na legalan prelaz. Prelaz kontroliše oko 4.300 vojnika
1 / 12 Foto: Tanjug / Nemanja Jovanović

BUDIMPEŠTA - Mađarska policija zatvorila je danas pružni prolaz na srpsko-mađarskoj granici, koji su izbeglice najčešće koristile za prelazak u tu zemlju, javio je reporter agencije AFP.

Rojters javlja da se na pruzi nagomilava policija na konjima, a taj prostor nadleću helikopteri.

Pripadnici mađarske vojske su još jutros raspoređeni na tom potezu.

Na pružni prolaz je postavljena bodljikava žica.

Uprkos bodljikavoj žici i zidu, koji je Mađarska izgradila na granici prema Srbiji dugoj više od 170 kilometara, izbeglice su prelazile u tu zemlju u blizini sela Reske.

19.30 - Poprilično napeta situacija na mađarsko-srpskoj granici. Postavljena i kapija kod mesta Reske, kojom se potpuno zatvara prolaz migrantima

19.15 - Mađarska zatvorila vazdušni prostor u okolini granice sa Srbijom do visine od 1.350 metara, javlja Rojters. Vlasti tvrde da to neće uticati na međunarodni saobraćaj.

18.00 - Mađarska policija počela je danas, nešto pre 18 sati, da propušta manje grupe izbeglica preko zvaničnog graničnog prelaza "Horgoš 2", gde bi trebalo da bude obavljena registracija svih koji žele da pređu granicu.

17.05 - Policija blokirala prugu Horgoš-Reske, na kojoj se postavlja i ograda kako bi se sprečio prolazak izbeglica.

16.35 - Mađarska policija ne dozvoljava nikome da prođe granicu, izbeglice vraćaju u Srbiju i teraju ih na legalan prelaz. Sve izbeglice moraju na registraciju.

Od ponoći počinju da važe nova pravila za ilegalan prelaz preko Mađarske granice, a policija od popodneva zatvorila pružni prolaz na granici sa Srbijom, koji su izbeglice najčešće koristile za prelaz na mađarsku teritoriju.Na mađarskoj granici, kod mesta Reske, se od jutros raspoređuju kamioni vojnika i oklopnih vozila "hamer", javlja mađarska državna televizija M1.

Izbeglice će imati mogućnost da se prijave za azil na punktovima na granici, a po novim propisima ova procedura će biti ubrzana i trajaće do dve nedelje.

Kako su najavili mađarski zvaničnici, oni koji ne dobiju azil u Mađarskoj, biće vraćeni u Srbiju, kao i oni koji ne žele da se registruju u susednoj zemlji.

Od ponoći do osam sati na teritoriju Mađarske ušlo je 3.280 ilegalnih migranata, dok je u toku jučerašnjeg dana mađarsku granicu ilegalno prešlo rekordnih 5.809 izbeglica.

Kod prihvatnog punkta Reske, policija je autobusima prebacivala migrante do železničke stanice u tom mestu gde ih je čekala kompozicija od 20 vagona koja prevoze izbeglice u kamp kod Đera, 300 kilometara dalje, jer su obližnji kampovi za migrante puni.

U međuvremenu, mađarski premijer Viktor Orban je, na svečanosti polaganja zakletve 868 policijskih pripravnika koji se odmah šalju na granicu, potvrdio da od će od 15. septembra važiti novi propisi za one koji žele da uđu u Mađarsku i da se to može činiti samo na zakonit način.Orban je poručio pripravnicima da treba da sačuvaju granicu, mađarske životne navike, kulturu i građane.

"Moramo osigurati red, mir, bezbednost u našoj zemlji, teški zadaci su pred vama i velike obaveze. Mađarska je 1.000 godina gradila hrišćansku kulturu i ne želimo da aktuelna seoba naroda promeni Mađarsku", naglasio je predsednik Vlade Mađarske u govoru pred policijskim pripravnicima.

Viktor Orban, Foto: Nemanja Pančić
Viktor Orban, Foto: Nemanja Pančić

Portparol mađarske vlade Zoltan Kovač rekao je da bi neuspeh Evropske unije da ojača zaštitu svojih granica mogao da ugrozi slobodu njenih građana i da zato kontrola granica mora da bude ojačana, što bi pomoglo u razlikovanju izbeglica od ekonomskih migranata.

Odgovarajući na kritike politike vođene prema migrantima, Kovač je rekao da su one neprihvatljive i neodgovarajuće, i istakao da je mađarska vlada, u proteklih devet meseci, po tom pitanju vodila herojsku bitku.

(Tanjug / RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja