ODGOVOR MUP-A NA OTVORENO PISMO:  Rezultati rada policije u Čačku su bili poražavajući
Foto: MUP Srbije

Polemika povodom hapšenja saobraćajaca

ODGOVOR MUP-A NA OTVORENO PISMO: Rezultati rada policije u Čačku su bili poražavajući

Društvo -

BEOGRAD - Državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova Biljana Popović Ivković danas je poručila bivšem načelniku saobraćajne policije u Čačku Dragoslavu Krdžiću da razume njegovu srdžbu zbog hapšenja 30 policijaca iz tog sektora, ali je podsetila da su u vreme njegovog službovanja rezultati rada saobraćajne policije u Čačku bili poražavajući.

"Razumem Vašu srdžbu, ne bih Vam bila u koži. Sigurno se kao bivši načelnik osećate odgovornim jer kao pretpostavljeni niste dosledno i rigorozno primenjivali politiku sprovođenja Zakona o bezbednosti saobraćaja", navela je Popović Ivković.

Krdžić je juče u svom otvorenom pismu ministru Nebojši Stefanoviću podržao hapšenje 30 policajaca osumnjičenih za primanje mita, ali je kritikovao način na koji su privedeni, kako je naveo, "u koreografiji za žandarmerijom".

Foto: Saša Urošev
Foto: Saša Urošev

"Da li se na ovaj način udvarate građanima određene sociološke strukture kojima će to biti zanimljivo i koji će pomisliti da država funkcioniše na najbolji mogući način?", naveo je pored ostalog Krdžić.

Popović Ivković je u odgovoru Krdžiću pored ostalog navela da je u vreme dok je bio na čelu saobraćajne policije godišnje u proseku bilo više od 1.400 saobraćajnih nesreća, a da je nakon njegovog udaljenja iz službe taj broj prepolovljen.

"Ako se ne varam i Vaše udaljenje sa pozicije načelnika usledilo je pokretanjem disciplinskog postupka zbog nepoštovanja zakona i teške povrede službene dužnosti?", navela je Popović Ivković navodeći da je začuđujuće da preko 0,30 promila alkohola u krvi za Krdžića nije bio prekršaj.

Ona smatra da se Kržić javno obratio ministru iz potrebe ne da brani dojučerašnje kolege, već da abolira sopstvenu sramotu.

Foto: Zorana Jevtić
Foto: Zorana Jevtić

Državni sekretar je Krdžića takođe podsetila da je pored akcije u Čačku, u toku 2016. godine unutrašnja kontrola policije u četiri akcije u Beogradu, Jagodini, Kraljevu i Subotici uhapsila 39 saobraćajaca među kojima su jedan zamenik načelnika, pomoćnik komandira, kao i jedan građanin.

On je napomenula da je Ibarska magistrala prepoznata kao problematičan putni pravac, jer saobraćajni policajci na toj deonici nesankcionisanjem prekršaja generišu problem.

Pripadnici Sektora unutrašnje kontrole MUP-a uhapsili su u utorak 30 policijskih službenika saobraćajne policije Policijske uprave u Čačku i tri bivša pripadnika saobraćajne policije iz tog grada zbog postojanja osnova sumnje da su od vozača koji su počinili prekršaj primali različite novčane iznose kako im ne bi pisali prekršajne prijave.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO: (KURIR TV) GODIŠNJI IZVEŠTAJ NS POLICIJE ZA 2016: Broj krivičnih dela manji za 10,5 posto

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track