ODLIKOVAN RUSKI VOJNI IZASLANIK: Gašić uručio medalju pukovniku Volkovu
Foto: Ministarstvo Odbrane Srbije

Za doprinos saradnji dve zemlje

ODLIKOVAN RUSKI VOJNI IZASLANIK: Gašić uručio medalju pukovniku Volkovu

Društvo -
Ministar odbrane Bratislav Gašić uručio je Vojnu spomen-medalju dosadašnjem izaslaniku odbrane Ruske Federacije pukovniku Valeriju Igoreviču Volkovu, za izuzetan doprinos sistemu odbrane i unapređenje vojne saradnje koja je u prethodnom periodu dostigla nivo političkih odnosa dve zemlje.

Svečanom uručenju prisustvovao je i ambasador Ruske Federacije Aleksandar Čepurin.

Ministar Gašić je istakao da je u periodu vršenja dužnosti pukovnika Volkova saradnja dve zemlje u oblasti odbrane suštinski unapređena, u duhu tradicionalno dobrih odnosa, do verovatno najvišeg nivoa do sada. Ta saradnja razvija se i dalje, u skladu sa Deklaracijom o strateškom partnerstvu koju su predsednici dve države potpisali pre dve godine u Sočiju.

Gašić je posebno zahvalio na podršci koju je Rusija pružila Srbiji u sprečavanju prijema tzv. Kosova u UNESCO, kao i na svim dosadašnjim zalaganjima za očuvanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije.

Foto: Ministarstvo odbrane Srbije
Foto: Ministarstvo odbrane Srbije

Naglašena je potreba da se sva otvorena pitanja rešavaju diplomatskim sredstvima, uz puno poštovanje međunarodnog prava, na čemu će Srbija i dalje snažno insistirati tokom predsedavanja OEBS-om.

Iako EU predstavlja ključni spoljno-politički cilj naše zemlje, ministar Gašić je rekao da Srbija kao vojno neutralna država neće pokleknuti pred pritiscima za uvođenje sankcija Rusiji, zato što teži nezavisnoj spoljnoj politici koja treba da štiti interese srpskog naroda.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track