ODLUČENO: Crkvu Svetog Save u Njujorku ruše do temelja
Foto: Reuters

Amerikanci doneli konačnu odluku

ODLUČENO: Crkvu Svetog Save u Njujorku ruše do temelja

Društvo -

Srpska svetinja koja je izgorela na Vaskrs biće sravnjena sa zemljom jer, prema zvaničnim informacijama, postoji opasnost od obrušavanja zidova na prolaznike

Grad Njujork odlučio je da srpsku crkvu Svetog Save u Njujorku, koja je na Vaskrs izgorela u požaru, sruši do temelja!Srpska svetinja, stara 166 godina, navodno se ruši zbog nestabilnosti zidova i zbog opasnosti od obrušavanja.Vetar opasan- U sredu 8. juna vatrogasna služba je završila istragu o uzrocima požara u našoj crkvi. Njihov zvaničan izveštaj se očekuje u narednim nedeljama. Zgarište i zidovi crkve su od sada u našoj nadležnosti. Zbog nestabilnosti zidova u slučaju lošeg vremena i vetra jačeg od 40 km/h DOB (Odeljenje za zgrade u Njujorku) je na predlog građevinskih inženjera i u saglasnosti sa Zavodom za zaštitu spomenika doneo odluku da se preostali zidovi sruše - poručili su u Crkvi Svetog Save, dodajući da će rušenje vrlo brzo biti realizovano:

- Građevinski inženjeri pripremaju plan i potrebne dozvole da što pre započnu rušenje. U međuvremenu, strogo je zabranjeno nenadležnima da ulaze u dvorište, zgarište ili crkvenu salu u bilo koje vreme.Vest o rušenju crkve, koja se zbog svoje lepote i istorijskog značaja od 1968. nalazi pod zaštitom grada Njujorka, rastužila je srpske vernike u SAD.- Neutešan sam. Ta crkva je predivno mesto od velikog istorijskog značaja za srpsku pravoslavnu zajednicu - naveo je jedan od vernika, a prenosi Njujork post.Odlučuju šta daljeMeđutim, Lidija Nikolić, član uprave Crkve Svetog Save, kaže da vernici ne treba da brinu jer će na Menhetnu, na mestu stare crkve, biti podignuta nova svetinja.- Ne mogu da govorim o detaljima, ali je sigurno da će na tom mestu biti podignuta crkva. Više gradskih agencija sada treba da odluči šta dalje, odnosno kada će se s tim poslom krenuti - kaže Nikolićeva.Podsetimo, srpska crkva je izgorela 1. maja, na Vaskrs, a nakon nekoliko nedelja istrage koju je vodila vatrogasna služba u Njujorku utvrđeno je da su požar izazvale sveće koje nisu dobro ugašene.

Srbi u Njujorku sumnjajuCRKVA META ZA INVESTITORENakon požara u Crkvi Svetog Save pojedini njujorški mediji tvrdili su da je srpska crkva spaljena da bi se građevinske firme dokopale izuzetno atraktivnog zemljišta na Menhetnu. Odluka o rušenju srpske crkve samo je potpirila ovakve sumnje i negodovanja.- Kada srušite zidove, zgrada više neće biti znamenitost. A onda plac postaje povoljan za nove investitore stambenih zgrada - napisao je Branko V. na Fejsbuk stranici crkve.

ČinjeniceCRKVA, ZNAMENITOST NJUJORKA- Izgrađena 1850. godine- Nalazi se u elitnom delu Njujorka- SPC ju je kupila tokom Drugog svetskog rata 1943.- Kupljena na insistiranje vladike Nikolaja Velimirovića- Proglašena je 1968. za jednu od znamenitosti Njujorka- Patrijarh Pavle je posetio Crkvu Svetog Save 1992. godine- U njoj se okuplja najviše srpskih vernika u celoj Americi

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track