ODLUKA O PREKIDU ŠTRAJKA: Počela konferencija advokata Srbije
Foto: Marina Lopičić

Oba skupa zatvorena za javnost

ODLUKA O PREKIDU ŠTRAJKA: Počela konferencija advokata Srbije

Društvo -
Nakon konferencije biće održana Skupština AKS na kojoj će delegati iz svih regionalnih komora glasati o prihvatljivosti sporazuma i prekidu protesta advokature koji traje od 17. septembra prošle godine

BEOGRAD - Konferencija advokata Srbije počela je danas u Domu sindikata na kojoj advokati raspravljaju o sporazumu stručnih timova Advokatske komore Srbije (AKS) i Ministarstva pravde o izmenama propisa o javnom beležništvu.

Nakon konferencije biće održana Skupština AKS na kojoj će delegati iz svih regionalnih komora glasati o prihvatljivosti sporazuma i prekidu protesta advokature koji traje od 17. septembra prošle godine.

Oba skupa su zatvorena za javnost, a velika sala Doma sindikata ispunjena je do poslednjeg mesta.

Nakon Skupštine AKS, biće održana i sednica Upravnog odbora AKS, nakon čega će čelnici komore održati konferenciju za novinare.

Predsednik AKS Dragoljub Đorđević ranije je rekao da očekuje da će Skupština AKS doneti uslovnu odluku o prekidu protesta, odnosno da će se obustava rada nastaviti do usvajanja dogovorenih zakonskih izmena u Parlamentu Srbije i njihove objave u Službenom glasniku.

Takođe, advokatura je tražila da joj se do danas dostavi autentično tumačenje Ministarstva finanasija o primeni nedavno izmenjene Uredbe o paušalnom oporezivanju advokata.Stručni tim AKS i Ministarstva pravde u sredu je završio tehničke ispravke i doterivanje predloženih izmena i dopuna zakona koje bi trebalo da Ministarstvo pravde predloži Vladi, a ona da prosledi u skupštinsku procedudru.

Reč je o izmenama Zakona o javnom beležništvu, Zakona o prometu nepokretnosti, Zakona o vanparničnom postupku, Porodičnog zakona i Zakona o nasleđivanju.

Advokati u celoj Srbiji počeli su protest sa obustavom rada 17. seprembra prošle godine tražeći izmene propisa o javnom beležništvu, regulisanje paušalnog oporezivanja i smenu ministra pravde.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track