ODLUKOM VIŠEG SUDA: Rehabilitovan prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević!
Foto: Nemanja Poancic

Beograd

ODLUKOM VIŠEG SUDA: Rehabilitovan prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević!

Društvo -
Zahtev za rehabilitaciju je podnet 2. februara ove godine i reč je o zakonskoj, a ne sudskoj rehabilitaciji

BEOGRAD - Viši sud u Beogradu rehabilitovao je prestolonaslednika Aleksandra Karađorđevića, pa se samim tim on smatra neosuđivanim.

Zahtev za rehabilitaciju je podnet 2. februara ove godine i reč je o zakonskoj, a ne sudskoj rehabilitaciji. Poslednjom odlukom Višeg suda je proglašen ništavnim ukaz Predsedništva Prezidijuma Narodne skupštine FNRJ od 8. marta 1947. godine, i to u delu koji se odnosi na prestolonaslednika Aleksandra. Tim ukazom kojim je Karađorđevićima oduzeto državljanstvo potpisao je Ivan Ribar, ratni i lični prijatelj Josipa Broza Tita, a zanimljivo je da nijednom rečenicom nije obrazložena takva odluka.

Podsetimo, Aleksandar Karađorđević je rođen 17. jula 1945. u hotelu „Kleridžis" u Londonu, kao prvo dete jugoslovenskog kralja Petra II i princeze Aleksandre od Grčke i Danske. Predsednik britanske vlade Vinston Čerčil, proglasio je hotelski apartman broj 212. teritorijom Kraljevine Jugoslavije, tako da je odmah po rođenju Aleksandar dobio titulu princa, budući da je kralj Petar II tada još uvek bio kralj Jugoslavije.

U Jugoslaviju je prvi put došao 1991. godine u pratnji svoje supruge princeze Katarine i sinova Petra, Filipa i Aleksandra. Kasnije je ponovo dolazio tokom 1992, 1995. i 2000. godine. Pored Srbije, posetio je 1999. Crnu Goru i Kosovo i Metohiju, a 2000. godine Bosnu i Hercegovinu i ponovo Crnu Goru. Aleksandar se u početku nije mešao u politički život u Srbiji, mada je bio naklonjen antikomunističkoj i antimiloševićevskoj opoziciji.

Godine 1999. aktivno se pridružio u kampanju protiv Slobodana Miloševića - držao je sastanke i bio u stalnom kontaktu sa srpskom opozicijom i ljudima širom bivše Jugoslavije. U novembru 1999. godine sazvao je u Budimpešti veliku konferenciju demokratske opozicije, a potom je učestvovao na sastanku u Banjaluci, januaru i Atini, u aprilu 2000. godine.

Odlukom Vlade SR Jugoslavije, 2001. godine, porodici Aleksandra Karađorđevića je ustupljen na korišćenje dvorski kompleks na Dedinju u Beogradu, u kojem i danas žive.

(E.K.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track