Održan prvi Serbia Medic kongres u Beogradu
Foto: Promo

Održan prvi Serbia Medic kongres u Beogradu

Društvo -

BEOGRAD - Prvi Societe General Serbia Medic kongres održan je danas u Privrednoj komori Srbije.

Kongres je promovisao ideju unapređenja zdravstvenog turizma u Srbiji, sagledavanje svih domaćih kapaciteta i potencijala, kao i vidove saradnje zdravstvenih ustanova iz javnog i privatnog sektora sa turstičkim radnicima, hotelijerima i agencijama.

Održan je kroz nekoliko panela koji su obrađivali različite teme - Savremena kretanja u zdravstvenom turizmu, Potencijal i mogućnosti zdravstvenog, medicinskog i banjskog turizma u Srbiji, Aktuelna ponuda zdravstveno medicinskih usluga, Beograd – aktuelni sadržaji tokom cele godine, Stomatologija kao najperspektivnija oblast zdravstvenog turizma u Srbiji.

"Zdravstveni turizam je perspektivna grana turizma svuda u svetu i neke zemlje su, poput Turske, iskoristile svoju šansu na najbolji i najprofesionalniji mogući način. Iako još uvek nije dobro pozicionirana u ovoj sferi, Srbija ima ogroman potencijal da postane jedna od vodećih zemalja na svetskoj mapi zgravstvenog turizma. Procenjuje se da svi troškovi, koji uključuju tretman, medicinsku negu posle operacije, put i smeštaj, koštaju kao trećina troškova operacije u zapadnoj Evropi. Imajući u vidu naš stručan kadar, odlično opremljene bolnice i rastući privatni sektor, ne vidim zašto ne bismo naglasili koliko se kvalitetno može lečiti u Beogradu i Srbiji, a zatim oporavljati u našim banjama, na planinama, u rehabilitacionim centrima", istakao je Miodrag Popović, direktor Turističke organizacije Beograda.

"Naši lekari odlaze da rade u zemlje Evrope i svuda širom sveta. Njihovo znanje i stručnost su uvek najbolja preporuka za Srbiju. Međutim postoje oni koji se vraćaju i ulažu u zdravstvo i najnovija medicinska dostignuća primenjuju ovde. Ja sam tako svoju američku karijeru i san zamenila za pomeranje granica u sopstvenoj zemlji, ulažući u kliniku i ljude. Danas se u njoj tretiraju i operišu stranci gotovo u jednakom broju kao i domaći pacijenti", naglasila je Violeta Skorobać Ašanin, jedna od panelista.

Kongresu je prisustvovao veliki broj zainteresovanih istaknutih stručnjaka, zdravstvenih i turističkih radnika, predstavnika ministarstava, grada Beograda, vlasnici i menadžeri ordinacija, klinika i domova zdravlja.

"Pokretanje portala Serbiamedic ima za cilj da obezbedi veću vidljivost domaće privatne prakse i približi je našim ljudima koji žive i rade u inostranstvu, kao i stranim državljanima, koji sve češće biraju Srbiju za destinaciju na kojoj mogu obaviti sve zdravstvene intervencije i preglede, pod budnim okom najboljih stručnjaka, oporavljati se u komfornim bolnicama i banjama, a istovremeno uživati u lepotama naše zemlje. Naš cilj je bolja vidljivost srpske zdravstvene i turističke ponude i želja nam je da pokažemo da tu postoji prirodna povezanost u koju treba ulagati, jer tako ulažemo u Srbiju", istakla je Valentina Katić, glavna organizatorka i idejni tvorac Kongresa.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track