ODRŽANA KOMEMORACIJA ZORANU B. NIKOLIĆU: Od novinara se oprostili mnogobrojne kolege
Foto: Fonet Aleksandar Levajković

Oproštaj

ODRŽANA KOMEMORACIJA ZORANU B. NIKOLIĆU: Od novinara se oprostili mnogobrojne kolege

Društvo -

Komemoracija povodom smrti dugogodišnjeg urednika i novinara niza beogradskih medija Zorana B. Nikolića održana je danas u Medija centru u Beogradu.

Ilir Gaši, direktor Fondacije "Slavko Ćuruvija" u kojoj je Nikolić radio od januara 2015. godine, rekao je u punoj sali Medija centra, da je prvi susret s njim imao u kafani "Lovac", gde su razgovarali o stanju u zemlji i medijima.

"Od tada, veliki profesionalni i lični uticaj, Zoran je imao na mene u onome što jesam danas", kazao je Gaši. On je naveo da je novinarstvo odlaskom Zorana B. Nikolića izgubilo mnogo, a da su oni koji su ga upoznali "bili privilegovani". Prema rečima novinara nedeljnika Vreme Dejana Anastasijevića, Nikolić je sjajno radio i uočio ono što je i danas retko u novinarstvu, da stvarno sluša ljude i saoseća sa njihovim problemima.

"U poslednjoj fazi karijere, najveći deo svoje energije posvetio je borbi za bolji položaj naše bedne profesije", rekao je Anastasijević.

Glavni urednik dnevnog lista Kurir Ratko Femić, koji je Nikolića upoznao u listu Danas, kazao je da je Zorana B. Nikolića krasio entuzijazam i dašak preduzetničkog duha. Femić je govorio i o Nikolićevom kafiću "Dijagnoza", gde su se okupljali novinari i na kompjuteru uz Nikolićevu pomoć smišljali priče.

Nikolić je preminuo 13. avgusta u pedesetoj godini. Femić je napomenuo da se sa Nikolićem i privatno družio, a zahvalio mu je i za podršku i poverenje u radu navodeći da ga je Nikolić kao urednik slao na brojne zadatke po Srbiji.

Novinarsku karijeru počeo je 1997. godine u nedeljniku Vreme. Radio je kao novinar i urednik u dnevnim novinama Kurir, Blic, Danas i Alo, na portalima Mondo i U pravu si!, i na televiziji Pink. Od januara 2015. godine radio je u Fondaciji "Slavko Ćuruvija", kao izvršni urednik portala Cenzolovka.

Bio je veoma aktivan u zaštiti novinara i odbrani prava na slobodnu reč, a bio je i član Inicijative "Novinari ne kleče". Zoran B. Nikolić je bio član Nezavisnog udruženja novinara Srbije. Kremacija će biti održana sutra, 16. avgusta u 12.30 u kapeli na Novom groblju u Beogradu.

(E.P.K.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track