Održano 47. tradicionalno državno takmičenje Šta znaš o saobraćaju
Foto: PR

Održano 47. tradicionalno državno takmičenje Šta znaš o saobraćaju

Društvo -

BEOGRAD-Auto-moto savez Srbije i ove godine organizovao je dvodnevno, 47. po redu, republičko takmičenje “Šta znaš o saobraćaju”.

Tradicionalno nadmetanje učenika u poznavanju saobraćajnih propisa i veštini vožnje bicikla počelo je u petak u Domu učenika Srednje železničke škole i nastavljeno u subotu, na poligonima u Ledenoj dvorani hale Pionir. Prvog dana, osnovci koji su ostvarili najbolji plasman na nedavno održanom gradskom i okružnim takmičenjima, pokazali su svoje znanje takmičeći se u teorijskom delu, rešavanjem saobraćajnih testova, dok su drugog dana pokazali svoje umeće u vožnji bicikla na poligonu spretnosti, kao i na poligonu praktičnog ponašanja koji simulira saobraćane situacije sa kojima se susreću u svakodnevnom životu. Republičko takmičenje svojim prisustvom uveličali su načelnik odeljenja za kontrolu i regulisanje saobraćaja u Upravi saobraćajne policije Boban Milinković, generalni sekretar AMSS Predrag Đurđev, kao i predsednik AMSS Mirko Butulija, koji su najuspešnijim učesnicima dodelili vredne nagrade i priznanja. Dva dečaka i dve devojčice, uzrasta 10-12 godina, koji su odneli najviše bodova na ovom takmičenju, obezbedili su plasman na predstojeće Evropsko FIA prvenstvo, koje se ove godine održava u Češkoj. Načelnik odeljenja za kontrolu i regulisanje saobraćaja u Upravi saobraćajne policije Boban Milinković pohvalio je takmičare i zaključio da AMSS kao i prethodnih decenija i danas organizuje manifestaciju sa suštinski važnom bezbednosnom i sportskom dimenzijom, te ocenio da je ovakvo takmičenje od ogromne koristi za Srbiju, jer milioni dece na taj način dobijaju razvijeniju svest o saobraćajnoj kulturi.AMSS će i u narednom periodu nastaviti da radi na ovom i sličnim projektima, kojima se podiže obrazovanje dece kada je u pitanju pravilno ponašanje u saobraćaju čime dajemo svoj doprinos u smanjenju ukupnog broja povređene i stradale dece, rekao je generalni sekretar AMSS Predrag Đurđev.Predsednik AMSS Mirko Butulija istakao je da je projekat “Šta znaš o saobraćaju” jedan od onih na koje je najviše ponosan, jer predstavlja kontinuirani oblik saobraćajne edukacije dece i naglasio da ova akcija već skoro pola veka dokazuje ispravnost strategije usmerene prema najmlađima, onima koji tek treba da preuzmu odgovornost za funkcionisanje i razvoj saobraćajnog i svih ostalih sistema u savremenom čovečanstvu. “Čestitam učenicima koji su današnjim neverovatnim znanjem i sposobnostima obezbedili plasman na predstojeće Evropsko FIA takmičenje i želim im da se i ove godine vrate kao prvaci”, rekao je Mirko Butulija udelivši vredne nagrade.

Nakon ovog uspešno realizovanog nacionalnog finala uslediće Evropsko prvenstvo, koje će se održati krajem septembra u Češkoj, u gradu Usti nad Labem. Ekipa od dva dečaka i dve devojčice, Nikola Jović (Nišavski okrug), Petar Lukić (Sremski okrug), Miljana Veselinović (Nišavski okrug), Leonela Cifrić (Zapadnobački okrug), koji su se danas pokazali kao najuspešniji, predstavljaće Srbiju na ovom takmičenju, gde će u jakoj konkurenciji vršnjaka iz čitave Evrope, i četvrti put pokušati da osvoje titulu šampiona. Ovo najmasovnije učeničko takmičenje ujedno je i zvanično takmičenje Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, i ove godine održano je uz podršku Društva nastavnika tehničkog obrazovanja Srbije, Ministarstva unutrašnjih poslova i škola.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja