OGREV: Drva najjeftinija, struja i toplane papreni
Foto: Shutterstock

Kako najmanje potrošiti na grejanje ove zime

OGREV: Drva najjeftinija, struja i toplane papreni

Društvo -

Trošak za cepanice je 3,5 puta manji od zagrevanja stana električnom energijom, odnosno 2,5 puta manji od godišnje cene daljinskog grejanja. Punjenje TA peći samo dva sata tokom dana povećava ceh za 44 odsto, na 67.000 dinara

Najniže troškove grejanja ove zime imaće domaćinstva koja koriste drva, biće im potrebno oko 35.000 dinara, a najskuplje će proći oni koji koriste struju preko grejnih tela i kotlova, pokazala je računica Agencije za energetiku Srbije (AERS).U odnosu na prošlu godinu više para moraće da izdvoje građani koji se greju na drva, struju i pelet, a manje vlasnici domaćinstava koja koriste sirovi lignit, ugalj „banović“, ugalj „vreoci“ sušeni, prirodni gas, propan-butan i lož-ulje. Korišćenje lož-ulja i gasa propan-butan povoljnije je zbog mogućnosti vraćanja plaćene akcize.Računica- Najniže troškove zagrevanja svojih prostorija imaće domaćinstva koja se greju na drvo u područjima Srbije u kojima se ono može nabaviti po nižim cenama, na primer 4.280 dinara po metru kubnom, i ako imaju novije peći čija je efikasnost veća, na primer 65 odsto. Ovakve peći obezbeđuju povoljno grejanje u odnosu na alternative i pri višoj ceni drveta, kakva je u Beogradu i Vojvodini - navode u AERS.Najveće troškove imaće korisnici struje preko grejnih tela i kotlova za etažno grejanje, propan-butan i lož-ulje.- Oni moraju izdvojiti 125.000 dinara za struju, 112.000 dinara za propan-butan, odnosno 95.000 dinara za lož-ulje - navodi Agencija. Skupo je daljinsko grejanje, pa je tako u Beogradu za 12 meseci, uz 119,37 dinara po kvadratnom metru, potrebno izdvojiti oko 85.950 dinara.

Niže cene gasaNakon višestrukog smanjivanja cena, povoljno je grejanje i na prirodni gas (41.000 dinara), čija je dodatna prednost komfor koji pruža, dok su nešto viši troškovi grejanja na ugalj (44.000 do 50.000 dinara). Ovi troškovi mogu biti i niži ukoliko se koriste peći i kotlovi čija je efikasnost veća.Troškovi uključivanja termoakumulacionih peći zavise od vremena akumuliranja. Ukupan trošak je 47.000 dinara, ako se koristi samo jeftinija noćna struja, a akumuliranje samo tokom dva sata dnevno, povećava ceh čak 44 odsto, na oko 67.000, i postaje skuplje od sirovog lignita i peleta. Inače, računica AERS odnosi se na grejanje prosečnog stana od 60 kvadrata tokom šest meseci grejne sezone.

Prosečna potrošnjaEFIKASNE PEĆI ŠTEDE NOVACZa grejanje prosečno izolovanog stambenog prostora od 60 kvadratnih metara na 20 stepeni u toku 16 sati dnevno u celom stanu, 180 dana u grejnoj sezoni, potrebna je energija od oko 9.000 kilovat-časova. Prosečna procenjena potrošnja u Srbiji je 150 kilovat-sati po kvadratnom metru. Godišnji troškovi obezbeđenja ove količine energije iz različitih izvora zavise od efikasnosti peći i cene energije, odnosno goriva.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track