OKLEVETALI SRPSKOG PRESTOLONASLEDNIKA: Britanci princu oduzeli kolevku
Foto: Marina Lopičić

Bruka

OKLEVETALI SRPSKOG PRESTOLONASLEDNIKA: Britanci princu oduzeli kolevku

Društvo -

BBC objavio da soba 212 u londonskom hotelu „Kleridžis“, u kojem je rođen Aleksandar Karađorđević, nije bila teritorija Jugoslavije, iako je to lično naredio Čerčil

Britanci bez srama pokušavaju da umanje kredibilitet srpskog princa Aleksandra Karađorđevića!Naime, britanski javni servis BBC iz čista mira je objavio da soba u londonskom hotelu u kojem je pre 71 godinu rođen srpski prestolonaslednik zapravo i nije bila teritorija Jugoslavije, iako je to tada naredio britanski premijer Vinston Čerčil lično.Na jedan danSvima je odavno poznata priča da je Čerčil hotelski apartman broj 212 u hotelu „Kleridžis“ u Londonu 1945. godine dao Kraljevini Jugoslaviji na jedan dan kako bi princ Aleksandar tog 17. jula mogao da bude rođen na jugoslovenskoj teritoriji. Tako je sin kralja Petra II, koji je bio u egzilu, mogao da bude rođen na tlu svoje domovine i odmah po rođenu dobije titulu prestolonaslednika. Međutim, BBC odjednom, ničim izazvan, tvrdi da za to ne postoje dokazi!- Očekivano je da za takvu odluku premijera Čerčila postoji neki dokaz, odluka parlamenta, neki zvanični memorandum ili bar novinski članak. Ali nema ničega. Jedini dokument iz 1945. u kojem se pominju Jugoslavija i hotel „Kleridžis“ jeste pismo britanskom ministarstvu spoljnih poslova od 23. jula, u kojem se on obaveštava da je kraljica Aleksandra rodila sina, ali se dogovor Čerčila i kralja Petra ne pominje - navodi BBC, iako priča o hotelskom apartmanu može da se nađe u mnogim knjigama, istorijskim dokumentima hotela i zvaničnom sajtu Karađorđevića.

Komunistička vlast oduzela je kasnije jugoslovensko državljanstvo kraljevskoj porodici, pa je tako Aleksandar tek kao tinejdžer dobio britansko državljanstvo, što mu je omogućio engleski zakon iz 1705. godine.Vraćeno državljanstvoKarađorđevićima je vlada SR Jugoslavije vratila državljanstvo 2001. godine, a ova ceremonija održana je upravo u apartmanu 212 hotela „Kleridžis“. Posle 56 godina od rođenja u imigraciji, ali ipak na jugoslovenskom tlu, prestolonaslednik se vratio u domovinu, gde i danas živi s porodicom u Belom dvoru.

ČINJENICEAleksandar je sin kralja Petra II i kraljice Aleksandre, koji su posle napada Nemačke na Jugoslaviju emigrirali u LondonPrinc je rođen 17. jula 1945. u apartmanu 212. hotela „Kleridžis“Kumovao mu je britanski kralj Džordž IV, a kršten je u Vestminsterskoj opatijiPohađao je Kraljevsku vojnu akademiju u Velikoj Britaniji, a kasnije se bavio biznisom u SADOženjen je Katarinom, a ima sinove Filipa, Aleksandra i Petra

PORIČE Prestolonaslednik Aleksandar za KurirSOBA JE BILA TERITORIJA KRALJEVINE JUGOSLAVIJEAleksandar Karađorđević za Kurir negira britanske navode:- Potreba za formalnim proglašenjem sobe 212 teritorijom Jugoslavije svakako nije postojala jer, kao što je poznato u međunarodnom pravu, kad god šef neke države, sa svojim identitetom, integritetom i imunitetom, boravi u nekom prostoru u tuđoj državi, taj prostor automatski stiče svojstvo eksteritorijalnosti. Isti je slučaj i s ambasadama i diplomatskim predstavništvima. U Ustavu Srbije, odnosno tada Ustavu Kraljevine Jugoslavije, ne postoji član kojim bi se tražilo da onaj ko polaže prava na tron mora biti rođen na teritoriji države.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track