OKONČALI GLADOVANJE: Radnici Zastave INPRO prekinuli štrajk glađu, noće u fabrici
Foto: Bogdan Vranješević

Ogorčeni

OKONČALI GLADOVANJE: Radnici Zastave INPRO prekinuli štrajk glađu, noće u fabrici

Društvo -

KRAGUJEVAC - Invalidi rada Zastava INPRO iz Kragujevca odlučili su da prekinu štrajk glađu, nakon sedam nedelja, ali su najavili da će nastaviti sa danonoćnim protestom u fabrici.

U Štrajkačkom odboru naveli su da su bili primorani da okončaju gladovanje, zbog sve težeg zdravstvenog stanja štrajkača, ali i nezainteresovanosti države da hitno reši njihove probleme.

Najavljeno je da će protest nastaviti na radnim mestima, u fabričkoj hali, iako im je direktor najavio da će morati što pre odatle da se sklone, jer je francuska kompanija "Trigano" zakupila taj prostor od fabrike Zastava oružje.

Bogdan Vranješević
Bogdan Vranješević

"Odavde nećemo da izlazimo, moraće na nosilima da nas izvode ako budu hteli silom da nas isteruju", rekao je za agenciju Beta predsednik Štrajkačkog odbora Stevan Pušonja.

On je rekao da su štrajkači odlučni da istraju u zahtevima da im se isplate neisplaćene zarade, da sačuvaju svoja radna mesta u fabrici i ponovio da se protive odlasku preduzeća u stečaj, jer sumnjaju u proces privatizacije dela fabrike Zastava INPRO koji je kupio francuski partner "Trigano".

Od Vlade Srbije očekuju da ispuni Protokol iz 2008. godine koji invalidima rada garantuje radno pravni status posle dolaska Fijata i preuzimanje tih radnika iz fabrike automobila u Zastava INPRO.

Pušonja je istakao da su invalidi rada ogorčeni zbog diskriminacije prema njima i ostalim radnicima sa invaliditetom Zastava INPRO, koji su prekjuče primili po 5.300 dinara za avgust, za razliku od zaposlenih u šnajderaju koji su za isti mesec primili punu zaradu koja im je dugovana.

Bogdan Vranješević
Bogdan Vranješević

Oni sumnjaju da je u takvu raspodelu "umešao" prste bivši direktor koji je, iako je podneo ostavku, i dalje prisutan u fabrici kao i još neki njegovi saradnici koji su uzeli otpremninu i odlučili da odu iz preduzeća.

Štrajk glađu počeo je 11. oktobra.

Ministarstvo: Isplaćene sve prinadležnosti za septembar

U Ministartvu za rad i socijalna pitanja za N1 kažu, da su na ime subvencija zarada za osobe sa invaliditetom, kragujevačkom preduzeća u "Zastava Inpro" 26.oktobra, po ubrzanoj proceduri, isplatili sve prinadležnosti za septembar.

Navode da su svim zaposlenima ponudili dve jedine zakonske opcije socijalnog programa za 150 ljudi, ali da ga je odbilo 99 radnika. Dodaju da je Ministarstvo za rad time iscrpelo sve svoje zakonske mogućnosti, kako bi se rešili problemi i ispunili zahtevi onih koji su štrajkovali.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track