Dajana Pospiš, bivši član Nacionalnog stroja, tvrdi

(KURIR TV) OKUPACIJA: Nacisti se uvukli u sve srpske stranke!

Društvo -

Goran Davidović Firer nas je poslao u političke partije kako bismo širili uticaj. Ne postoji partija u kojoj nema naših članova. Ja sam bila kod Čede u LDP

Dajana Pospiš, transrodna osoba, koja je bila član Nacionalnog stroja, tvrdi da su mnogi članovi te ekstremističke organizacije, po nalogu vođe Gorana Davidovića Firera, ušli u srpske političke stranke da bi prikupljali važne informacije i širili uticaj!Suđenje Davidoviću za širenje verske i nacionalne mržnje počelo je u ponedeljak, devet godina nakon napada na učesnike antifašističke šetnje u Novom Sadu, u kojem je bila i naša sagovornica koja se tada predstavljala kao Dolf. Uprkos strahu od Davidovića, Dajana je rešila da za Kurir otvoreno priča na koji način je funkcionisala ova grupa, zabranjena 2011. godine.- Goran Davidović i drugi stariji članovi savetovali su nam da ulazimo u političke stranke. I to bukvalno u sve stranke koje su postojale kod nas, a koje su bile bitne, kao što su DS, DSS, SRS, SPS i drugi. Ja sam 2006. dobila zadatak da se učlanim u LDP kod Čedomira Jovanovića - priča Dajana.

Čedomir Jovanović
Čedomir Jovanović

Ona dodaje da su im savetovali da na sastanke stranaka dolaze fino obučeni da niko ne bi posumnjao da su neonacisti:- Bitno nam je bilo da se povežemo s nekim ko bi mogao da pokriva Nacionalni stroj, kako finansijski tako i zaštitnički i organizatorski. Cilj je bio da se skupljaju informacije koje bi dovele do toga da organizacija napreduje. Informacije koje bi nam omogućile da nađemo dobar posao, sponzora... Više veza znači više mogućnosti, ali i više zaštite, pa onda možeš da radiš šta hoćeš - objašnjava Dajana, koja kaže da je iza Nacionalnog stroja stajala međunarodna nacistička organizacija Krv i čast:- Nacionalni stoj je stvoren da se skrene pažnja sa Krvi i časti, a ta organizacija, koja je jaka i finansirana iz inostranstva, i dan-danas je aktivna u Srbiji.

Dajana ga se plaši... Goran Davidović Firer
Dajana ga se plaši... Goran Davidović Firer

StrašnoRAZBIJALI SMO LOBANJE I IZBIJALI ZUBEDajana je zbog nasilja bila osuđena na tri godine zatvora. Ona kaže da je učestvovala u više nasilničkih akcija.- Imali smo više akcija protiv antifašističkih ekipa. Jedan član u ekipi pravio je Molotovljeve koktele. Njegov rođak radio je u JSO, pa je kod kuće imao dosta oružja - „škorpione“, automatske puške, pištolj, pendreke i ostale rekvizite za borbu. To su bile vrlo nasilne akcije - otvaranje lobanja, izbijanje zuba, maltretiranje ljudi do nivoa sadizma. Znali smo da se neka akcija sprema kada bismo dobili šifrovanu poruku „Dođi na pivo“.

Užasan planPLANIRALI SMO SINAGOGU DA DIGNEMO U VAZDUHU vreme dok je bila član Nacionalnog stroja postojao plan da se Novosadska sinagoga digne u vazduh.- U više navrata sam išla u izvidnicu. Ulazila sam sa Biblijom kada su bili Dani jevrejske kulture i svečanosti, osmatrala i prenosila informacije. Ideja je bila da se sa četiri kilograma plastičnog eksploziva digne u vazduh Sinagoga, ali se, na sreću, od toga odustalo.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track