ON JE ISELIO DS IZ KRUNSKE: Srpski Šrek Branko Božić konačno vratio velelepnu vilu u centru Beograda
Foto: Youtube Printscreen

Nekadašnje sedište DS vraća se u ruke pravog vlasnika

ON JE ISELIO DS IZ KRUNSKE: Srpski Šrek Branko Božić konačno vratio velelepnu vilu u centru Beograda

Društvo -
Ako ste čuli za njujorškog barmena Boba Božića, onda znate da je njegova životna priča uzbudljivija od bilo kog romana. Reč je o 65-godišnjem bivšem bokseru koji radi kao barmen u čuvenom njujorškom Faneli kafeu, još od početka devedesetih...

Bivši bokser srpskog porekla, rođen u Kanadi, slovi za barmena oštrog jezika koji čita nekoliko knjiga nedeljno, ima sezonsku kartu za njujoršku operu i čiji je život jedna velika i neverovatna priča - kao bokser borio se protiv Lerija Holmsa u Medison skver gardenu, pokušao da opljačka banku zbog duga za kiriju i još štošta...

Ako niste znali, bokserski šampion Branko Bob Božić je i vlasnik velelepne vile u Krunskoj od 750 kvadrata, nekadašnjeg sedišta Demokratske stranke.

Branko je put Srbije krenuo u subotu a cilj dolaska u zemlju odakle vuku njegovi koreni jeste kuća od 22 sobe, bez koje je njegova porodica ostala 1946. godine pošto su njegovi roditelji proglašeni za izdajnike.

- Srbija je poslednje poglavlje u mom životu. To nije samo kuća. Kuća je simbol. Otkad znam za sebe, ta kuća je za mene veliko opterećenje - priča Branko, koji će najzad kročiti na prag svoje očevine.

Njegov otac Dobrivoje Božić bio je čuveni i ugledni srpski inženjer i preduzetnik, ali i bogat čovek - izumeo je kočnice za lokomotive. Pred užasima Drugog svetskog rata pobegao je s porodicom - suprugom Radmilom i sinom Draganom, Brankovim bratom - pravo u Kanadu. Međutim, u otadžbini ga proglašavaju izdajnikom i oduzimaju svu imovinu. Branko se rodio upravo u tom izgnanstvu, 1950. godine u Kanadi.

Branko nije imao tu sreću da uživa u luksuzu beogradskog doma u kojem su njegovi roditelji i brat bili okruženi služavkama, dadiljama, a imali su i velelepnu jahtu. Detinjstvo u Kanadi nije mu bilo nimalo lako. Nekoliko dana po njegovom rođenju, otac ga je napustio. Branko kaže da je razlog tome što je verovatno priželjkivao ćerku, a ne sina - osim brata Dragana, Branko je imao i stariju sestru Vesnu koja je nažalost umrla kao 5-godišnja devojčica od upale slepog creva. Njegov otac, očigledno, to nikad nije preboleo. Branko ga je video jednom, kada je imao samo 5 godina. Rano detinjstvo proveo je u jednoj sobici s bratom Draganom i majkom koja je radila kao kuvarica u hotelu. Pošto nije imala čime da ga izdržava, dala ga je u hraniteljsku porodicu.

Radeći godinama u Faneliju, postao je zaštitni znak tog autentičnog njujorškog kafea, mnogi gosti dolazili su tamo isključivo zbog njega i njegovih gotovo fantastičnih priča za koje su mnogi mislili da su čista izmišljotina. Jedna od tih priča bila je i ona o vili u Krunskoj u koju mnogi nisu verovali. Međutim, kada je povratio svoju očevinu, priča o njegovom dolasku u Srbiju izašla je i u Njujork tajmsu, posle čega su mnogi pomislili da njegove životne avanture ipak nisu čista fantazija.

- Mislim da tata nikad dosad nije imao osećaj da negde pripada... Ta kuća je način da se poveže sa svojim korenima. Jednom sam ga pitala da li misli ima li duhova u toj njegovoj kući, a on mi je rekao: Nadam se! - priča njegova ćerka Vesna, koja je ime dobila po pokojnoj sestrici koju nikad nije upoznao.

Kao kamiondžija, razvozio je američke reportere preko minskih polja u Nikaragvi, a pukim čudom izbegao je zatvor zbog pljačke banke. Napustio je srednju školu i pobegao od kuće s 15 godina posle čega je živeo na ulicama Toronta. Tu ga je sreo bokserski promoter koji ga je uzeo pod svoje i sklonio sa ulice. Bio je, kažu, sjajan bokser i imao je velike šanse da postane svetski šampion, ali nije voleo da dobija batine, da mu lome nos i izbijaju zube. Zato je batalio ring i završio za barom. Još kao dečak nije trpeo da ga kinje - jednom prilikom dobio je dobre batine od nekoliko školskih drugara, ali nije im to zaboravio, sačekivao je ih je jednog po jednog u školskom ve-ceu i to im naplaćivao.

Po njemu je nastao Šrek!

Mnogi veruju da su upravo Bobova jaka ličnost, fizička i psihička pojava kao boksera, ali i neobičan udarac poput magarećeg ritanja inspirisali Vilijama Hejga da napiše knjigu za decu čiji je glavni lik Šrek, a po kojoj su početkom 21. veka snimljeni istoimeni animirani holivudski blokbasteri.Oženio se Obaminom bivšom devojkom

Bob se ženio samo jednom. Supruga mu je bila Aleks Meknir i iz tog braka ima sada već odraslu ćerku Vesnu (24). U mladosti mu mnoge nisu odolele, a Aleks (51) je bila jedna od njih. Ona je bila prva ozbiljna ljubav i veza sadašnjeg predsednika SAD Baraka Obame. Pet godina kasnije udala se za Branka.

(EPK/New York Times)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track