ONE SU NAJBOLJE MEDICINSKE SESTRE U SRBIJI: Mirjana i Ruža dobile nagrade
Foto: Reuters

Za izuzetne ljudske i profesionalne vrednosti

ONE SU NAJBOLJE MEDICINSKE SESTRE U SRBIJI: Mirjana i Ruža dobile nagrade

Društvo -

BEOGRAD - Medicinske sestre Mirjana Pavlović iz Zdravstvenog centra u Kosovskoj Mitrovici i Ruža Delić iz Klinike za kardiohirurgiju KCS dobitnice su nagrade "Dušica Spasić", koja se dodeljuje medicinskim sestrama izuzetnih ljudskih i profesionalnih vrednosti.

Nagrada je ustanovljena u znak sećanja na mladu medicinsku sestru Dušicu Spasić koja je preminula od variole vere (velikih boginja), negujući prvog pacijenta obolelog od opake i tada nepoznate bolesti.

Interesantno je da je Mirjana Pavlović radni vek počela 1972. godine, baš u vreme epidemije velikih boginja.Kao mlada medicinska sestra bila je u timu za variola veru i vakcinisala stanovništvo od ujutro do uveče. Za požrtvovanost na terenu i dobro obavljenom poslu na zaraženom području odlikovana je medaljom zasluga za narod.

"Počela sam da radim za vreme epidemije variola vera i radni vek završavam nagradom koja nosi naziv medicinske sestre koja je umrla negujući pacijente baš od te bolesti", rekla je Pavlovićeva nakon dobijanja prestižnog priznanja.

Ona sa sa punih 45 godina radnog staža ove godine odlazi u penziju.Priznanje je ustanovilo Udruženje medicinskih sestara i tehničara Kliničkog centra Srbije, a dodeljuju se dve nagrade jedna za sestru zaposlenu u Srbiji i druga za sestru zaposlenu u Kliničkom centru Srbije.Nagrada Dušica Spasić dodeljuje se poslednjih 13 godina.Utešne nagrade , plaćeni boravak na simpozijumu na Divčibarima od 20 do 23. septembra za one koji imaju više od 36 godina staža i koji su po drugi put u konkurenciji dobili su Mića Milojković, Zdravstveni centar Negotin i Hajrija Zurapi, Klinika za alergologiju i imunologiju KCS.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Vesti 23 03: Evo na koliko godina robije je osuđen muž Marije Ferizović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track