OPASNO: Islamisti spremaju masakr u Srbiji!
Foto: Rojters

Ekstremistički napad u Bosni i Hercegovini preti da zapali Balkan

OPASNO: Islamisti spremaju masakr u Srbiji!

Crna Hronika -
Srpske bezbednosne strukture imaju saznanja da militanti planiraju nove napade posle BiH, a da je po našu zemlju opasna islamska omladina Sandžaka Furkan

BEOGRAD - Posle BiH, gde je pre dva dana izvršen teroristički napad na policijsku stanicu u Zvorniku, Srbija je sledeća meta islamskih terorista, a novi udar očekuje se od takozvanih vojnika povratnika koji su ratovali za ekstremiste Islamske države (IS) - informacije su do kojih su došle srpske bezbednosne strukture.

Kako upozorava izvor Kurira, inače blizak bezbednosnim službama, najozbiljniju pretnju Srbiji predstavljaju pripadnici Furkana - islamske omladine Sandžaka.

BIA u pripravnosti

Kako kažu naši izvori iz BIA, u toj bezbednosnoj agenciji se pomno prati situacija u BiH.- Agencija preduzima sve mere u cilju otkrivanja, sprečavanja i eventualnog procesuiranja svih vrsta terorističkih napada. Obaveštajna zajednica u regionu raspolagala je podatkom o mogućem terorističkom aktu, ali se nije znalo vreme i mesto - kaže naš sagovornik.

Da postoji opasnost od napada vehabija na ovim prostorima smatra i Momir Stojanović, bivši šef VBA.- Prisustvo vehabijskih pokreta u regionu svakako predstavlja bezbednosni rizik, a u ovom trenutku moguća je i namerna destabilizacija unutar Republike Srpske. Problem je to što ekstremističke grupe nisu razoružane i što pripadnici OVK i danas slobodno deluju na prostoru Kosova i Makedonije, jer niko od njih nije procesuiran - kaže Stojanović i dodaje da svakako ne smemo zaboraviti ni uticaj sa Bliskog istoka i jačanje IS.

- BiH i Makedonija su u našem neposrednom okruženju i treba obratiti pažnju na dešavanja u tim zemljama. Ali za Srbiju je prvenstveno bitno da se donese strateški dokument za borbu protiv terorizma, pogotovo zbog činjenice da ne postoji jedinstvena baza registrovanih terorista - ističe Stojanović.

Balkan u opasnosti

I šef srpske diplomatije Ivica Dačić upozorio je da na području regiona postoji veliki rizik od radikalnog islama.- Veoma je važno očuvati stabilnost BiH. Najoštrije osuđujemo teroristički akt, a obaveštajne službe treba da što tešnje sarađuju da bi se to sprečilo - rekao je Dačić.

Inače, BiH je već druga država iz regiona u kojoj u skorije vreme došlo do terorističkog napada. Podsetimo, 40 naoružanih albanskih terorista napalo je 21. aprila policijsku karaulu u makedonskom selu Gošince, blizu granice s Kosovom. Zbog tog incidenta reagovalo je i rusko ministarstvo spoljnih poslova, koje je upozorilo da postoji opasnost od izbijanje sukoba u tom delu Balkana.

Zoran Dragišić foto Fonet/Media centar
Zoran Dragišić foto Fonet/Media centar

Dragišić upozoravaNE POSTOJI APSOLUTNA ZAŠTITA OD NAPADA Zoran Dragišić, profesor Fakulteta za bezbednost, kaže za Kurir da se bezbednosna situacija u regionu komplikuje, te da ne postoji apsolutna zaštita od napada.- Može biti pedeset neuspelih pokušaja da se izvede napad, ali pedeset prvi će se desiti. Kada je reč o našoj zemlji, Srbija ima najveću sposobnost da odgovori na napade i za to smo apsolutno spremni. Ali Sandžak će uvek biti pod prismotrom - tvrdi Dragišić.

Mevlid Jašarević foto profimedia
Mevlid Jašarević foto profimedia

HronologijaNAJVEĆI NAPADI TERORISTA U REGIONU8. septembar 1997. Teroristi su izveli napad auto-bombom u zapadnom Mostaru, ispred zgrade Policijske uprave Mostar. U napadu je povređeno 29 osoba.Januar 2001. Makedonska Oslobodilačka nacionalna armija (OVK) napadala je ciljeve u Makedoniji 2001. s ciljem da se teritorije s većinskim albanskim stanovništvom odvoje od te zemlje i pripoje Albaniji. Oni su upali u selo Gošince na granici s Kosovom i tada su u policijskoj stanici u Tearcu ubili jednog policajca, a trojicu ranili.27. jun 2010. Eksplozivom je napadnuta Policijska uprava Bugojno u BiH. Tada je poginuo policajac Tarik Ljubuškić, a šestoro ljudi je povređeno.28. oktobar 2011. Ekstremista Mevlid Jašarević automatskom puškom napao je Ambasadu SAD u Sarajevu. Tokom pucnjave, koja je trajala skoro pola sata, Jašarević je teže ranio policajca Mirsada Velića.28. oktobar 2014. Oslobodilačka narodna armija (ONA), poznata i kao makedonska OVK, raketirala je zgradu Vlade Makedonije u Skoplju.

Fanatici su među namaBEOGRADOM ŠETA 200 VEHABIJATačnim brojem vehabija i drugih verskih fanatika u Srbiji ne raspolažu čak ni bezbednosne strukture. Kako kaže naš izvor, postoji mnogo „usamljenih vukova“, koji vode potpuno normalan, porodični život.Prema nezvaničnim podacima državnih organa, u Srbiji ima oko 500 vehabija, od kojih je čak oko 200 u Beogradu. Pripadnike tog pokreta karakteriše dugačka brada i tričetvrt pantalone, mada je u novije vreme sve manje takvih „obeležja“.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track