OPASNO: Nutela izaziva rak, proizvođače baš briga
Foto: Shutterstock

Evropska agencija upozorava

OPASNO: Nutela izaziva rak, proizvođače baš briga

Društvo -

Iako palmino ulje tokom obrade postaje kancerogeno, kompanija „Ferero“ odbija da ga izbaci iz upotrebe jer bi joj troškovi porasli za 22 miliona dolara

Iako stručnjaci već mesecima upozoravaju da su neki sastojci čuvene „nutele“ izuzetno opasni po ljudsko zdravlje, kompanija „Ferero“ i dalje odbija da ih izbaci jer, navodno, želi da izbegne finansijske gubitke!Evropska agencija za sigurnost hrane (EFSA) objavila je da palmino ulje koje se koristi u „nutelinoj“ čokoladi i kremu od lešnika može biti kancerogeno kad se obrađuje na temperaturi od 200 stepeni.Stručnjaci zabrinutiEFSA je upozorila da čak i umereno konzumiranje ove supstance može predstavljati rizik za decu, kao i da su male količine opasne! Međutim, agencija Rojters u svom tekstu navodi da italijanski proizvođač „Ferero“ odbija da pređe sa palminog na druga ulja jer bi ih to koštalo dodatnih 22 miliona evra godišnje.- Prelazak sa palminog na neka druga ulja imalo bi ekonomske posledice po kompaniju, jer je palmino ulje najjeftinije na tržištu i košta 800 dolara po toni, dok suncokretovo košta 845, a ulje repice 920 dolara po toni. „Ferero“ potroši oko 185.000 tona palminog ulja godišnje, pa bi ih promena na godišnjem nivou koštala od osam do 22 miliona dolara - piše Rojters.Ipak, „Ferero“ insistira na tome da zadrži palmino ulje u svojim proizvodima jer navode da je „reč o kvalitetu, a ne ceni“, a čak su pokrenuli i reklamnu kampanju kako bi potrošače ubedili da nastave da kupuju njihove proizvode.Veliki rizik- Palmino ulje se koristi kako bi se dobila glatka tekstura, koju je nemoguće postići korišćenjem drugih ulja. Mi ulje obrađujemo na nižim temperaturama, uz visok pritisak, a taj proces traje duže i 20 odsto je skuplji. Palmino ulje koje mi koristimo je bezbedno jer dolazi iz sveže isceđenih plodova - rekao je menadžer nabavke u „Fereru“ Vičenco Tapela za Rojters.Ipak, u kompaniji nisu želeli da komentarišu porast cene proizvodnje od 22 miliona dolara ako bi prešli na druga ulja.Svetska zdravstvena organizacija takođe je ukazala na rizik koji nosi upotreba palminog ulja u ishrani, ali nije ga zabranila. Najzdravijim su se pokazali maslinovo ulje i svinjska mast.

„Ferero“ već bio na udaruI „KINDER“ ČOKOLADICE OPASNE?Ovo nije prvi put da se kompanija „Ferero“ našla na udaru jer su im proizvodi navodno opasni po zdravlje. Naime, nemačko udruženje za zaštitu potrošača saopštilo je prošlog leta da „kinder“ čokolade sadrže mineralna ulja koja se koriste u preradi nafte. Kompanija je tada saopštila da su svi njeni proizvodi napravljeni po vrhunskim standardima kvaliteta i da radi na smanjenju prisustva mineralnih ulja.

BONUS VIDEO:ANKETA; šta mislite o kancerogenosti Nutele

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track