(KURIR TV) OPREZ: Dileri otimaju pare ispred menjačnica!
Foto: Dragana Udovičić

Ovako prevaranti ponovo varaju naivne građane

(KURIR TV) OPREZ: Dileri otimaju pare ispred menjačnica!

Društvo -

Čuveni lomači se vratili na ulice. Namame građane koji su u žurbi, ponude bolji kurs za evro i zavrnu ih za po nekoliko hiljada dinara. Onda pobegnu, a žrtve očajnički traže pomoć

BEOGRAD - „Devize, devize! Menjam devize! Najpovoljniji kurs!“, rečenice su za koje mnogi misle da predstavljaju našu mračnu prošlost i devedesete! Međutim, one se i dalje mogu čuti na ulici, ali ne od dilera, već od prevaranata koji su neke od onih koji su kod njih menjali evre ojadili i za više od 10.000 dinara!Naime, čitaoci Kurira javili su našoj redakciji da ovi prevaranti redovno operišu na uglu Knez Mihailove i Sremske. Građane varaju tako što im prilikom prodaje evra daju nekoliko hiljada dinara manje od dogovorene sume.

Diler je ponudio povoljniji kurs...
Diler je ponudio povoljniji kurs...

Oko pola devet ujutro bili smo na licu mesta. Ispred menjačnice smo primetili čoveka srednjih godina. U trenerci i patikama, sa kačketom, oprezno se šetkao i pažljivo zagledao prolaznike.Prošli smo pored njega i stali ispred menjačnice. Nije mu mnogo trebalo:- Menjačnica ne radi. Hoćete da vam ja zamenim novac? Daću vam bolji kurs - rekao je.U strahu da mu potencijalna „žrtva“ ne pobegne, nastavio je da priča.- Za 50 evra daću vam 6.150 dinara. U menjačnici biste dobili 6.090 dinara. Meni trebaju evri, vi zaradite. Svi srećni... Ko zna kada će ta menjačnica da se otvori - dodao je brzo.Sa namerom da proverimo da li je on jedan od prevaranata, ponudili smo mu 20 evra.- Ne menjam 20 evra. Ne isplati mi se. Žao mi je, ali samo 50 menjam - rekao je.

... ali nije hteo da zameni samo 20 €
... ali nije hteo da zameni samo 20 €

To što nije hteo da nam zameni novčanicu od 20 evra ne čudi predsednika Udruženja menjača Borislava Brujića, koji kaže da ovi prevaranti, koji se na ulici u žargonu zovu „lomači“, imaju tačno razrađen sistem od kog ne odstupaju.- Lomač ima već pripremljen svežanj dinarskih novčanica, najčešće u vrednosti od 50 i 100 evra. Kada mu date evre, on pred vama prebroji novac i da vama da se sami uverite. Nakon toga, zatraži da prebroji još jednom. Kada mu date novac, on taj svežanj neprimetno zameni drugim, samo što se u unutrašnjosti tog svežnja, umesto od 200 i 500, nalaze novčanice od po 10 i 20 dinara - navodi Brujić.

Zaposleni u radnjama oko dilerovog „radnog mesta“ kažu da je na ovaj način prevareno mnogo građana, i to za prilične iznose.- Meta su im uglavnom mlade devojke koje su u žurbi i nemaju vremena da sačekaju da se menjačnice otvore. U ponedeljak ujutro jedna devojka je došla kod nas i rekla nam da je umesto 18.450 dinara dobila oko 5.000 manje - kaže radnica u jednoj od prodavnica.

Vrebaju ispred bolnicaDNEVNO ZARADE I DO 500 EVRAU MUP nismo dobili odgovore na pitanja povodom ovog slučaja, ali smo od iskusnih policajaca nezvanično saznali da na teritoriji Beograda operiše nekoliko prevarantskih grupa koje dnevno mogu da zarade i do 500 evra. Ima ih pored bankomata koji menjaju evre i ispred pojedinih bolnica, gde vrebaju rođake pacijenata iz unutrašnjosti koji u žurbi nisu stigli da promene novac.

Direktor Komunalne policijePREVARANTI SU NADLEŽNOST MUPNikola Ristić, načelnik komunalne policije, kaže da su ovakve prevare pre svega u nadležnosti MUP, ali da komunalna policija može da pomogne u intervenciji.- Komunalni policajac može da interveniše i zadrži osobu koja vrši ovakva dela dok ne stignu policajci - rekao je Ristić i dodao da komunalni policajci nisu primetili ove prevarante u Knez Mihailovoj ulici.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track