Doktorka Hitne pomoći Radmila Šehić objašnjava za Kurir da se takozvani stomačni grip najčešće prenosi kapljičnim putem, zaraženom hranom i prljavim rukama.- To je virus koji trenutno hara Srbijom. Međutim, toga ima svake zime, a što je najvažnije, nije opasno. On ne štedi ni decu ni odrasle. Inkubacija traje nekoliko dana, a počinje bolovima u stomaku. Potom se javljaju mučnine, povraćanje i proliv. Tečne stolice kojih bude dosta u toku dana i povišena temperatura se takođe mogu javiti - kaže dr Šehić.Ona navodi da je vrlo važno da se tokom lečenja ne konzumiraju antibiotici.- Bitni su mirovanje, naknada tečnosti i probiotici. Vrlo je važno nadoknaditi izgubljenu tečnost supama i čajevima, koji podižu imunitet i pritisak. Virus ne traje dugo, maksimalno do pet dana - ističe naša sagovornica i naglašava da je veoma važno prati ruke.
SIMPTOMI:mučninapovraćanjedijarejapovišena temperaturaLEČENJE:supečajeviprobioticiPreventiva:pranje rukudobro prati voće i povrće