OPSEDNUTI HRVATI: Optužili našu zemlju da im prodaje otrovni krompir!
Foto: Dado Đilas

Komšiluku Srbi opet krivi za sve

OPSEDNUTI HRVATI: Optužili našu zemlju da im prodaje otrovni krompir!

Društvo -

Iako Srbija u Hrvatsku uopšte nije izvozila krompir, tamošnji proizvođači tvrde da im se nameće ovo srpsko povrće puno pesticida

Krompir koji se iz Srbije uvozi u Hrvatsku je kancerogen i pun alergena zbog preterane upotrebe pesticida, optužbe su koje su hrvatski proizvođači krompira izneli na jednom skupu u Hrvatskoj, a preneo ih je Jutarnji list.Da su ove optužbe izrečene napamet, vidi se po tome što iz Srbije u Hrvatsku 2016. godine nije izvezen ni kilogram krompira, dok je istovremeno iz te zemlje u Srbiju uvezeno šest tona krompira, u vrednosti 24.000 evra.- Kod nas se prodaje krompir iz BiH i Srbije od proizvođača koji nisu kao mi prošli kurs za upotrebu pesticida. To je roba koja ima puno pesticida, od kojih su mnogi kancerogeni, i puni su alergena - rekao je Damir Mesarić, predsednik Udruženja međimurskih proizvođača merkantilnog krompira, i naglasio da je Nemačka zabranila uvoz krompira iz Srbije, a da se u Hrvatskoj njime „ljudi i dalje truju“.

U Ministarstvu poljoprivrede tvrde da se upotreba pesticida kod poljoprivrednih proizvođača redovno kontroliše.- Ni u jednom od ukupno 42 kontrolisana uzorka u 2016. nije utvrđen povećan sadržaj pesticida iznad maksimalno dozvoljene količine - kažu u ministarstvu i dodaju da nijedna pošiljka krompira nije vraćena iz Nemačke, kao i da se u Srbiji koriste zaštitna sredstva dozvoljena i u Hrvatskoj.S. T.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track