ORGANIZATOR PRAJDA BOBAN STOJANOVIĆ:  Napustio sam Srbiju jer ulicom više ne smem da hodam sam
Foto: Marina Lopicic

Otišao sa Adamom

ORGANIZATOR PRAJDA BOBAN STOJANOVIĆ: Napustio sam Srbiju jer ulicom više ne smem da hodam sam

Društvo -

BEOGRAD - Poznati gej aktivista i jedan od organizatora beogradskog Prajda Boban Stojanović je sa svojim partnerom Adamom napustio Srbiju, jer, kako je na svom Fejsbuku profilu objasnio, ni nakon više od mesec dana nije dobio informacije nikakve o huliganima koji su ga napali u avgustu.

- Ova odluka je usledila nakon skoro više od mesec ipo dana tokom kojih nisam dobio niti jednu informaciju šta se desilo sa huliganima koji su me napali u avgustu ove godine. Iako sam odmah prijavio slučaj, iako sam identifikovao napadače na osnovu video snimka, iako je postojao medijski pritisak, ni ovog se puta ništa nije promenilo.

Foto: Zorana Jevtić
Foto: Zorana Jevtić

Oni su ostali da šetaju ulicama jednako kao i ja, očigledno sa tendencijom da će tako i ostati. Za mene, za nas, to je neprihvatljivo. Moja ranjivost je bila povećana tokom organizovanja Parade ponosa, ali i nakon nje, tako da skoro nigde nisam izlazio bez Adamove pratnje. Jedini način da se ta agonija prekine bio je odlazak iz Srbije, naveo je Stojanović.

Onje takođe napisao da je postalo potpuno nepodnošljivo biti tema napada pojedinih medija.

- Noć pred Paradu isped naše zgrade nepoznati počinioci su uzvikivali: "Bobane, p*d*ru noževi se spremaju, izađi ako smeš, pušiš k..... ambasadorima, hajde p...". Ovo je uznemirilo ne samo nas lično već i deo naših komšija zbog čega smo bili izloženi neugodnim situacijama. Strah je strah i razumem njegove implikacije. Tabloidno povezivanje nas kao LGBT aktivista sa velikim sumama novca, ogromnom cenom Parade i kontaktima sa ljudima koji imaju moć, očigledno rezultira linčom....Hvala svima koji su me/nas ovih godina reanimirali i u naša krila stavili po koje pero ne bi li više poleteli.

Foto: Zorana Jevtić
Foto: Zorana Jevtić

Hvala posebno svima koji su pomogli da iznesemo Paradu ponosa, posebno ove godine: bez sredstava ali sa planinom državne kontrole nam celim događajem. Hvala svima koji su nas ohrabrivali u ideji da odemo. Pred Prajd u Skupštini Srbije, u istoj onoj sali u kojoj je Šešelj juče puštao četničke pesme i bez imalo respekta se odnosio prema drugima, održao sam govor u kome sam poziciju LGBT osoba u Srbiji uporedio sa izbeglicama. Mesec dana nakon toga, ja sam se našao u toj istoj poziciji. Eto.I još nešto: ovakva odluka nije laka. Sve što imamo ostalo je tamo, ovde smo za polupraznim džepovima i zahvaljujući velikom srcu porodice Albahari. Da li želim da se vratim - ne. Šta me ovde čeka - ne znam, napisao je Stojanović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track