ORGANIZATORI OPTIMISTIČNI: Izvesno održavanje skupa trans osoba, bezbednosna procena u poslednji čas
Foto: Marina Lopicic

Ponos trans osoba

ORGANIZATORI OPTIMISTIČNI: Izvesno održavanje skupa trans osoba, bezbednosna procena u poslednji čas

Društvo -
Informacije koje imamo od policije je da je velika verovatnoća da se održi. Do zadnjeg dana to nećemo znati, ali za sada je izvesno, rekla je Vesna Zorić iz organizacionog odbora

BEOGRAD - Održavanje skupa "Ponos trans osoba" je izvesno, ali se bezbednosna procena neće znati do poslednjeg dana, izjavili su danas članovi organizacionog odbora te manifestacije, koja je najavljena za nedelju u Pionirskom parku u Beogradu.

"Informacije koje imamo od policije je da je velika verovatnoća da se održi. Do zadnjeg dana to nećemo znati, ali za sada je izvesno", rekla je Vesna Zorić iz organizacionog odbora na konferenciji za novinare. Učesnici tog skupa neće se pridružiti Paradi ponosa lezbejskih, gej i biseksualnih osoba koja se održava istog dana, jer svojim izdvajanjem žele da skrenu pažnju na specifične probleme transrodnih osoba, kazali su organizatori.

"Pre svega to su matične knjige i lične karte, jer još ne postoje pravni propisi kojima je regulisano menjanje ličnih dokumenata za trans osobe, naročito kada uđu u tranziciju. Kad počne taj period, koji traje dve do četiri godine, trans osobe nemaju ličnu kartu koja odgovara njihovom identitetu, što stvara probleme pri zapošljavanju, zdravstvenim uslugama i obrazovanju", precizirao je Predrag Azdejković iz Gej-lezbejskog info centra.

On je izrazio nadu da će se sva pitanja rešavati u saradnji sa državnim institucijama, a zahvalio je i medijima zbog toga što su omogućili vidljivost "trans prajda", dodavši da je za taj skup akreditovano oko stotinu novinara.

Dva zahteva koja će biti upućena sa tog okupljanja su izmena Zakona o matičnim knjigama, kako bi se omogućilo da transrodne osobe već na početku tranzicije promene oznaku pola i ime u ličnoj karti, i senzibilizacija svih javnih službi radi suzbijanja diskriminatornog ponašanja, rekla je major Helena Vuković.

"Tranzicija traje od dve do četiri godine i vi za to vreme morate od nečega živeti, morate se zaposliti. Veliki su problemi kod trans osoba koje pokušavaju da nađu posao, jer ono što piše u ličnoj karti ne odgovara onome što se vidi", rekla je Vuković.

Bivši aktivista Boris Milićević rekao je da se angažovao oko organizacije skupa transrodnih osoba jer je prepoznao da se njihovi problemi značajno razlikuju od problema ostatka LGBT zajednice, čiji su pripadnici diskriminisani na osnovu seksualne opredeljenosti.

"Trans osobe doživljavaju nasilje i diskriminaciju zbog rodnog identiteta. Zbog toga je trans zajednica zaboravljena od strane LGBT pokreta", rekao je Milićević, dodajući da ni jedna od "takozvanih LGBT organizacija" nije podržala okupljanje, kao i da te organizacije nisu reagovale na ubistva više transrodnih osoba u Beogradu u poslednjih desetak godina.

Okupljanje "Ponos trans osoba" najavljeno je za nedelju u 11 sati u beogradskom Pionirskom parku. Organizatori su najavili da će sledeći "trans prajd" biti održan 26. juna 2016. godine u Beogradu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track