ORGIJAMA ŠIRE SIDU PO SRBIJI: Morbidna igra seks-rulet - učesnici menjaju partnere, a jedan ima HIV!
Foto: Profimedia

Strašno

ORGIJAMA ŠIRE SIDU PO SRBIJI: Morbidna igra seks-rulet - učesnici menjaju partnere, a jedan ima HIV!

Društvo -

Nova, morbidna igra - seks-rulet stigla je u Srbiju! U bizarnoj, ali nimalo naivnoj "zabavi" učestvuju odabrane osobe, od kojih je jedna inficirana HIV-om! Pravila su jasna - u ruletu učesnici međusobno stupaju u polne odnose ne znajući ko je od njih zaražen.

Iako je igra prvo postala popularna u Sloveniji i tako dobila ime slovenački rulet, prema tvrdnjama britanskog lista „Metro“, ove žurke izmišljene su u Srbiji. Najčešće ih, piše list, organizuju bogati Srbi koje uzbuđuje saznanje da bi mogli da se zaraze.

Stručnjaci upozoravaju da su ovakve žurke samo jedan od dokaza da se mladi u Srbiji sve manje štite tokom seksualnih odnosa i da se praktično više ne boje HIV-a.

Ginekolog Mima Fazlagić čula je da se ovi ruleti organizuju među mladima.- Prosto je neverovatno kako se ne plaše side. Kao da ne znaju da ih od svih tih bolesti čuva samo jedan prezervativ. Izbegavanje kondoma je opasno u odnosima sa novim partnerom jer, uz mogućnost neželjene trudnoće, mladi rizikuju da dobiju i neku polnu bolest. Često kao objašnjenje i argument što ne koriste kondom navode da im smanjuje seksualni doživljaj - objašnjava dr Fazlagić.

Ovakvi vidovi zabave, kao i sve veći broj nezaštićenih seksualnih odnosa, doprineli su bržem širenju polnih bolesti, među kojima su i davno zaboravljene poput sifilisa i gonoreje. Prema podacima Instituta „Batut“, u našoj zemlji iz godine u godinu raste broj zaraženih sifilisom, bolešću koja je harala u 19. veku.

Dr Snežana Rakić, direktorka GAK „Narodni front“, kaže da su u toj ustanovi primetili da su se poslednjih godina vratile bolesti za koje su smatrali da su iskorenjene.

- Zato smo ponovo morali da uvedemo testove za sifilis i gonoreju. Moramo da vratimo i savetovališta za adolescente, jer su se i granice za stupanje u seksualne odnose pomerile pa tako sada mnogo ranije postaju aktivni. Imaju i veći broj partnera i mnogo češće ih menjaju - kaže dr Rakić.U 2015. najveći broj polnih bolesti u našoj zemlji registrovan je kod Beograđana, i to u 36 odsto slučajeva, a slede mladi u Vojvodini (35 odsto), pokazuju podaci „Batuta“.

- U 2015. godini najveći broj obolelih od sifilisa i gonoreje registrovan je među osobama uzrasta od 20 do 39 godina, a najveći broj inficiranih HIV-om među osobama od 30 do 49 godina - kaže dr Danijela Simić iz „Batuta“.

(Blic)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track