OSNOVNE ŠKOLE IZDAJU SALE, DVORIŠTA I UČIONICE: Nude u zakup čak i hodnike za probe hora i folklora!
Foto: Marina Lopičić

Uoči 1. septemba poplava oglasa za izdavanje školskog prostora

OSNOVNE ŠKOLE IZDAJU SALE, DVORIŠTA I UČIONICE: Nude u zakup čak i hodnike za probe hora i folklora!

Društvo -

BEOGRAD - Izdavanje fiskulturnih sala, učionica, kuhinja, delova dvorišta, pa čak i hodnika, način je na koji škole dolaze do dodatnih prihoda neophodnih za normalan rad.

Javni pozivi kojim se prostor daje u zakup ili na korišćenje uz naknadu već se mogu videti po novinama iako školska godina još nije ni počela. Ipak, ovo je jedan od načina za popunjavanje rupa u budžetu obrazovnih ustanova.

- Godinama izdajemo salu i kuhinjski prostor, a nudimo i učionice, za koje je slaba zainteresovanost. Prikupljena sredstva se ulažu u školu, pa smo tako ove godine zamenili vrata, osposobili gromobrane, obezbedili pametnu tablu, nagrade učenicima... - priča direktorka OŠ „Stari grad“ Sanja Radmilović.

Foto: Beta
Foto: Beta

Svoje prostorije izdaju i srednje škole, a one sa većim brojem učenika teže dolaze do sredstava. Srednja turistička škola na Novom Beogradu, koja ima oko 960 đaka u dve smene, salu ustupa na korišćenje samo tri sata dnevno radnim danima, a nudi u zakup i prostor za prodaju peciva.

- Novac koristimo za plaćanje čuvara, ali kako su male pare u pitanju, ne možemo da izdajemo salu vikendom upravo zato što nema ko da je čuva. Bilo bi nam lakše kada bi država formirala agenciju koja pruža obezbeđenje - kaže Dragutin Miličić, direktor ove škole.

Foto: Profimedia/Ilustracija
Foto: Profimedia/Ilustracija

Sale za fizičko se uglavnom izdaju sportskim klubovima, učionice školama jezika. Međutim, OŠ „Milena Pavlović Barili“ iznajmljivala je čak i hodnik, i to za probe hora i folklora.

- Svaka škola dužna je da do 15. septembra preda godišnji plan rada, u kojem mora biti navedeno da li će i koji prostor biti izdat. Ukoliko se prostor izdaje na komercijalnoj osnovi, novac mora biti uplaćen u budžet, a ukoliko je za poboljšanje nastavnih uslova, ostaje u školi - kaže predsednik Foruma beogradskih gimnazija Miodrag Sokić.

Foto: Profimedia/Ilustracija
Foto: Profimedia/Ilustracija

Dozvole neophodne

Da bi škola izdala prostor, neophodna je saglasnost Republičke direkcije za imovinu. Odluku donosi školski odbor, koji upućuje zahtev Direkciji za imovinu, a ona od Ministarstva prosvete traži mišljenje da li bi se u tom slučaju ugrozila bezbednost dece ili normativ prostora.

Sat vremena 2.500 dinara

Na listi prostorija koje se izdaju, najčešće se nalaze fiskulturne sale. Sat vremena korišćenja u OŠ „Isidora Sekulić“ košta 2.800, a u Srednjoj turističkoj školi 2.500 dinara.

(Blic)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track