OSTAO BEZ NOGE I ODŠTETE: Država mu traži pola miliona dinara za sudske troškove
Foto: Privatna Arhiva

Mladića osakatio autobus

OSTAO BEZ NOGE I ODŠTETE: Država mu traži pola miliona dinara za sudske troškove

Društvo -

Damir Tizmonar (29) imao je 23 operacije na nozi pre amputacije. Sud je presudio u njegovu korist, ali je ta odluka poništena i sad mora da plati troškove

Damir Tizmonar (29) iz Majdanpeka preživeo je tešku saobraćajnu nesreću kao osmogodišnji dečak kad ga je na lokalnom putu, dok je stajao na trotoaru, udario autobus požarevačkog prevoznika.Nesrećni dečak je tada podleteo pod zadnje točkove autobusa, koji su mu doslovno smrskali jednu nogu.- Od 1996, kad se dogodila nesreća, imao sam ukupno 23 operacije na povređenoj nozi. Nakon 12 godina mukotrpne borbe i svih obavljenih operacija, lekari su mi rekli da ne mogu da je spasu, već da će morati da je amputiraju iznad kolena. Tako su mi sa 20 godina odstranili gotovo čitavu nogu, zbog čega sam ostao težak invalid - reči su kojima je Tizmonar počeo svoju tragičnu ispovest.Pakao od životaDamirov život nakon nesreće više nikada nije bio isti, a pakao u kome se našao naterao ga je da se što pre pomiri sa sudbinom.- Na predlog advokata pokrenuli smo parnični postupak pred Višim sudom u Negotinu za naknadu štete protiv požarevačkog auto-prevoznika koji je skrivio nesreću i učinio me doživotnim invalidom. Obavljena su dva veštačenja koja su potvrdila teze advokata da autobus nije imao ispravne kočnice, na osnovu čega je sud doneo presudu u moju korist. Tu odluku, međutim, ukinuo je Apelacioni sud u Beogradu, koji nalaže da se suđenje ponovi - rekao je Tizmonar za Kurir.Tokom ponovljenog postupka sud je naložio Institutu za saobraćaj pri Saobraćajnom fakultetu u Beogradu da obavi još jedno veštačenje.Nema novca- Veštak instituta tvrdio je da je autobus bio ispravan, a da je za nesreću krivo dete. Zbog suprotstavljenih mišljenja veštaka, sud je morao po zakonu da naloži njihovo suočavanje ili da se superveštačenje poveri novoj komisiji. To se, međutim, nije dogodilo, već je sud na osnovu nalaza instituta doneo presudu kojom je oslobodio prevoznika odgovornosti i naložio Tizmonaru da isplati sudske troškove u visini od oko pola miliona dinara - kaže Tizmonarov advokat Dragan Vasiljević.Mladić se tada suočio s novom morom.- Moja porodica nema taj novac. Ja sam nezaposlen, a roditeljska sredstva jedva pokrivaju tekuće troškove. Nedavno sam dobio poslednju opomenu kojom mi se nalaže da izmirim dug u roku od pet dana ili će nam se na vratima pojaviti sudski izvršitelji - kazao je Tizmonar.

AdvokatPRIJAVA PROTIV VEŠTAKAAdvokat Vasiljević kazao je da je Republičkom tužilaštvu podneo krivičnu prijavu protiv poslednjeg saslušanog veštaka iz Instituta za saobraćaj, kao i ustavnu žalbu.- Veštak je saslušan uprkos tome što nije upisan u registar veštaka, što je krivično delo. Nadamo se da će Ustavni sud ispraviti nepravdu i uvažiti našu žalbu - istakao je Vasiljević.

Ivan Milićević

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja