OTIMAJU NAM NAUČNIKA: Hrvati bi ubili Teslu, a sada ga svojataju
Foto: Marina Lopicic

Hrvatska bruka

OTIMAJU NAM NAUČNIKA: Hrvati bi ubili Teslu, a sada ga svojataju

Društvo -
Šta bi bilo s njim da je 1941. ostao u Gospiću? Da je ostao da živi na toj lokaciji, bio bi ubijen, baš kao i većina njegovih rođaka, kaže Predrag Marković

BEOGRAD - Polemika na temu kome pripada Nikola Tesla iznova se povela između Hrvata i Srba, ovog puta u Madridu, po završetku izložbe posvećene čuvenom naučniku.Predstavnike turističke organizacije Hrvatske i njihovog ministarstva spoljnih poslova naljutilo je nepominjanje te države u kontekstu porekla ovog izumitelja. Glavni povod je tekst s ulaza u izložbeni prostor koji su priredili organizatori postavke, Muzej „Nikola Tesla“ u Beogradu i španska telekomunikaciona kompanija „Telefonika“.

Predrag Marković
Predrag Marković

Pre Mađar nego Hrvat- Nikola Tesla rodio se 1856. u Smiljanu, srpskom selu u Austrijskom carstvu - piše na jednom od panoa, dok su hrvatske institucije želele da naglase da je „Tesla, rođen u Smiljanu u Hrvatskoj, isticao da se ponosi srpskim rodom i hrvatskom domovinom“.Istoričara Predraga Markovića iznenađuje to što Teslu uporno svojataju Hrvati, čije su različite vojske u nekoliko navrata palile njegovu kuću i ubijale većinu njegovih rođaka.- Postavlja se pitanje šta bi bilo s Teslom da je 1941. ostao u Gospiću. Lako je - da je ostao da živi na toj lokaciji, bio bi ubijen. Baš kao što su i ostali pobijeni - kaže Marković i naglašava da bi se Tesla, posmatrajući njegovo državljanstvo, pre mogao nazvati Mađarem i Austrijancem nego Hrvatom.

Jelenković: Najkorektnija definicija Tesle je da je srpsko-američki naučnik
Jelenković: Najkorektnija definicija Tesle je da je srpsko-američki naučnik

Bespotrebna politizacijaVladimir Jelenković, zamenik direktora Muzeja „Nikola Tesla“ u Beogradu, naglašava da Tesla nema ništa s Hrvatskom, osim geografske odrednice.- Najkorektnija definicija Tesle je - srpsko-američki naučnik, fizičar, inženjer i izumitelj, rođen u selu Smiljanu, u Vojnoj krajini (tada u Austrijskom carstvu, danas u Republici Hrvatskoj). U pitanju je provincija izdvojena od Hrvatske, masovno naseljena srpskim stanovništvom više od 300 godina. Tako da mi nije jasno zašto je njegovo poreklo politizovano u ovom trenutku - rekao je Jelenković i naglasio da su španski autori odradili tekstualne i vizuelne podatke koji prate postavku.

Udruženje „Nikola Tesla“, ZagrebTESLA JE KAO ISUS, IZNAD SVEGADirektorka udruženja „Nikola Tesla“ u Zagrebu Dragica Mihajlović kaže za Kurir da joj smeta što se u pitanje nacionalnosti naučnika meša politika.- Poznato je da je Nikola Tesla iz srpske porodice s teritorije današnje Hrvatske. Kao neko ko se već 10 godina bavi njegovim likom i delom, mogu da kažem da je on iznad svega, kao Isus. Zato bi bilo bolje da naučimo svako dete da nabroji 10 Teslinih pronalazaka, nego da se svađamo oko njegovog porekla.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track