OTIŠLA JE MEGAZVEZDA: Svet plače za Batom Živojinovićem

Američki, kanadski, britanski i kineski mediji o glumcu

OTIŠLA JE MEGAZVEZDA: Svet plače za Batom Živojinovićem

Društvo -

Vašington post, Njujork tajms i Dejli mejl podsećaju da je Velimir Živojinović imao najviše uloga u eks-Ju, dok u Kini napominju da je Valter najomiljeniji filmski lik u toj zemlji

Brojni svetski mediji objavili su vest o smrti Bate Živojinovića. Među njima su američki Vašington post i Njujork tajms, britanski Dejli mejl, kanadski Vinipeg fri pres i, očekivano, brojni portali u Kini, gde je Bata bio velika zvezda.

- Velimir Bata Živojinović, najpoznatiji glumac bivše Jugoslavije, koji je bio izuzetno popularan i u Kini, preminuo je u 82. godini. On je umro u nedelju uveče u bolnici, gde je bio na lečenju od hroničnih bolesti, a nedavno mu je amputirana noga. Najviši srpski zvaničnici izrazili su saučešće zbog Živojinovićeve smrti, opisujući poznatog glumca kao legendu.

Vest o Batinoj smrti odjeknula je i u bivšim jugoslovenskim republikama, koje su bile deo komunističke multietničke federacije u kojoj je ovaj glumac odigrao najveći broj filmskih uloga, uglavnom predstavljajući partizanske borce iz Drugog svetskog rata u borbi s nemačkim nacističkim okupatorima. Film „Valter brani Sarajevo“ doneo je Živojinoviću status megazvezde u Kini, gde je ovo filmsko ostvarenje videlo nekoliko stotina miliona ljudi. Iza sebe je ostavio suprugu Julijanu, sina Miljka, ćerku Jelenu i šestoro unučadi - pišu američki mediji, pozivajući se na državnu televiziju Srbije.Nakon što je američka agencija AP objavila da je Živojinović preminuo, tu vest emitovale su i televizije ABC njuz i Foks. Britanska agencija Rojters podseća da je Bata igrao i sa svetski poznatim glumcima - Orsonom Velsom, Julom Brinerom, Frankom Nerom i drugima u „Bici na Neretvi“, najskupljem jugoslovenskom filmu.Dejli mejl navodi da je bio veoma popularan u Kini i da je imao najveći broj uloga u bivšoj Jugoslaviji. I Kinezi su pisali o smrti jednog od najomiljenijih glumaca. Među prvima tu vest je na kineskom jeziku objavio portal Dojče vele pod naslovom „Valter umro u 83. godini“.- Poznati srpski glumac Velimir Bata Živojinović umro je u 83. godini. Bata se proslavio sedamdesetih godina u filmovima „Valter brani Sarajevo“, „Most“ i drugim partizanskim ostvarenjima, a vredi napomenuti da je imao veliki ugled u Kini. Odigrao je ukupno 350 uloga na filmu i televiziji. Nakon uloge u filmu „Led“ 2012. godine pretrpeo je moždani udar, a iste godine objavio je da se povlači iz glume - piše na tom sajtu.(E. K.)

Region portali bivše Jugoslavije oplakuju omiljenog glumca NAPUSTIO NAS JE HEROJ I DOBROTVORVest o odlasku u večnost glumca Bate Živojinovića obišla je celu bivšu Jugu. „U beogradskoj bolnici umro veliki Bata Živojinović“, naslov je teksta Jutarnjeg lista, koji našeg glumca opisuje samo jednom rečju - legenda. Hrvatski portal 24 sata posvetio je Živojinoviću nekoliko tekstova. Uz podsećanje na biografiju, portal je preneo i reči Relje Bašića za Kurir i podsetio koliko je Bata „ubio Nemaca“ u partizanskim filmovima. Vest o smrti srpske glumačke legende preneo je i Dnevnik Hrvatske televizije.Crnogorske Vijesti citirale su scenaristu Dimitrija Vojnova, koji je Živojinovića opisao kao „heroja i dobrotvora“.- Veliki glumac i čaroban čovek. Jugoslovenski film ni pre ni posle njega neće imati takvu zvezdu - prenele su Vijesti.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track