OTKRIVENA RUTA PAKLA: Ovako 1.000 srpskih džihadista odlaze da ratuju u Siriju i Irak
Foto: Shutter, Reuters

Najprivlačniji veterani i siromašni mladići

OTKRIVENA RUTA PAKLA: Ovako 1.000 srpskih džihadista odlaze da ratuju u Siriju i Irak

Crna Hronika -
Ne postoje klasični regrutni centri u kojima se vrši obuka budućih vojnika već se informacije potencijalnim borcima se šalju preko društvenih mreža. Ovdašnji džihadisti nakon vrbovanja odlaze u centralu džihadističke ćelije u Rimu odakle se šalju za Grčku, pa preko Turske u Irak

SKOPLJE - Makedonija, Srbija i ostale zemlje s Balkana postale su meta džihadista koji ne biraju sredstva kako bi došli do novih regruta za vojsku Islamske države koja se bori u Iraku i Siriji.

To je dokazao i poslednji slučaj kad je policija u Italiji otkrila džihadističku ćeliju s više od 150 članova koji su regrutovali mlade s ovih prostora za borbe u ratnim zonama. Prema ocenama stručnjaka, s ovih prostora se trenutno nalazi oko 1.000 boraca u vojsci Islamske države, a do sada je u borbama poginulo 13 mladića.

– Na ovom prostoru ne postoje klasični regrutni centri u kojima se vrši obuka budućih vojnika. Informacije potencijalnim borcima se šalju preko socijalnih mreža, a uporište džihadista u Srbiji je Sandžak, dok ih ima i na Kosovu, kao i u BiH i Makedoniji.

Foto: AP
Foto: AP

Džihadistima su najprivlačniji ratni veterani zbog velikog iskustva u ratovima na tlu bivše SFRJ, ali i mladi ljudi koji se prijavljuju za učešće u ratu zbog loše materijalne situacije i na taj način postaju plaćenici ID, kaže Blagoje Markovski, vojni analitičar iz Skoplja.

Prema njegovim rečima, ovdašnji džihadisti nakon vrbovanja odlaze u centralu džihadističke ćelije, koja se za one sa ovih prostora, nalazi u Italiji, u Rimu.

Foto: printscreen
Foto: printscreen

– U Rimu džihadiste koriste džamije i islamske kulturne centre kao operativne i kulturne centre pšto pravi veliki problem tamošnjoj policiji, jer se upadi u ovakve objekte tretiraju kao atak na slobodnu veorispovest i izazivaju nezadovoljstvo kod većine muslimana u Italiji. Međutim, uprkos tome, zahvaljujući izuzetno dobroj saradnji država iz kojih budući borci dolaze, informacije o broju, planovima i komandnom lancu džihadista su poznate – ističe on i dodaje da se nakon pristizanja u Rim, džihadisti šalju na borbena odredišta u Iraku i Siriji.

Oni se iz Italije šalju za Grčku, pa preko Turske stižu u Irak, piše makedonski list Večer.

Iz zemalja Balkana, prema procenama, najviše boraca otišlo je s prostora Kosova i Metohije, njih preko 600, dok je broj iz Sandžaka, BiH i Makedonije mnogo manji.

( Večer.mk)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track