OTMICA DETALJNO ISPLANIRANA: Libijci oteli Srbe zbog osvete?

Ne zna se sudbina radnika srpske ambasade

OTMICA DETALJNO ISPLANIRANA: Libijci oteli Srbe zbog osvete?

Društvo -
U Srbiji se nekim Libijcima, navodno, izgubio svaki trag, pa su ekstremisti zato kidnapovali Slađanu Stanković i Jovicu Stepića, kažu naši ljudi iz Tripolija

BEOGRAD - Mogući razlog otmice dvoje srpskih državljana u Libiji je osveta, saznaje Kurir.Kako tvrde naši sagovornici iz Tripolija, smatra se da otmica službenika naše ambasade u ovoj državi Slađane Stanković i Jovice Stepića nije bila slučajna, već da je detaljno isplanirana!Intenzivna istraga- Još se ne zna šta je razlog otmice, jer se niko nije javio kako bi tražio otkup. Međutim, danas je glavna priča u Tripoliju da su državljani Srbije oteti zato što su prethodno neki Libijci nestali u Srbiji, odnosno izgubio im se svaki trag, pa sada libijski ekstremisti žele da nam vrate za to - kaže za Kurir Jadranka I., koja godinama radi u Tripoliju.Takođe, i još nekoliko srpskih državljana u Libiji s kojima smo juče razgovarali naveli su da su čuli priče da je otmica izvršena zbog osvete. Oni naglašavaju da većina Srba u toj državi strahuje za svoju bezbednost.Ambasador Srbije u Libiji Oliver Potežica, koji je s porodicom bio u jednom od automobila na koji su napadači zapucali, kaže da tamošnje vlasti sprovode intenzivnu istragu povodom otmice koja se dogodila u gradu Sabrati, ali da zasad ne može ništa konkretnije da kaže.- Ima nekih informacija da se vrši vrlo intenzivna istraga, ali ne mogu da vam kažem ništa određenije. Intenzivno radimo, u stalnom smo kontaktu sa službom bezbednosti, građanima i prijateljima u Sabrati - izjavio je Potežica.

Niko se nije oglasio

Nakon otmice angažovane su sve bezbednosne službe i svuda postavljeni kontrolni punktovi. Prema rečima državnog sekretara u Ministarstvu spoljnih poslova Veljka Odalovića, postoje indicije da su otmičari približno locirani, i to prema telefonskim aparatima:- Još uvek niko nije preuzeo odgovornost za otmicu. Pretpostavlja se da je reč o kriminalnim grupama, a istraga će pokazati da li su povezane s nekim drugim organizacijama.Podsetimo, Stankovićeva i Stepić oteti su u nedelju, posle napada na kolonu vozila srpske ambasade u gradu Sabrati, a tom prilikom ranjen je i libijski državljanin u automobilu u kom je bio Potežica. Muž otete Slađane kaže da i dalje nema više informacija o ovom slučaju.

Stradao sledbenik Islamske državeUBIJEN EKSTREMISTA KRIV ZA SALOPEKOVO UBISTVOEgipatsko ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da je tokom pucnjave u Kairu ubijen Ašraf Ali Hašanein Garabli, vrhovni komandant ekstremističke grupe koja sledi Islamsku državu. Garabli je, inače, bio umešan u niz terorističkih napada, uključujući odsecanje glave hrvatskom inženjeru Tomislavu Salopeku.

Dušan SimeonovićZAŠTO DOSAD NISMO POVUKLI AMBASADORA?U Libiji i Tripoliju svakodnevno se događaju prepadi, ubistva, bombaški napadi... Oni tamo kidnapuju svoje ministre, članove vlade, visoke funkcionere. To je haotično stanje i zaista je neobjašnjivo da mi tamo još uvek držimo ambasadora - naveo je Dušan Simeonović, bivši ambasador Srbije u Libiji.Premijer Aleksandar Vučić rekao je juče da nije siguran da će Srbija zadržati ambasadu u toj zemlji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track