OVAJ SRPSKI GRAD TITO JE MRZEO: To je jedino mesto u Jugoslaviji koje je uvek izbegavao
Foto: Marina Lopičić, Profimedia

Paradoksalno, boravio je u njemu čak 7 puta, ali nikad planirano

OVAJ SRPSKI GRAD TITO JE MRZEO: To je jedino mesto u Jugoslaviji koje je uvek izbegavao

Društvo -

BEOGRAD - Josip Broz Tito je, tokom 35-godišnje vladavine Jugoslavijom, na čitavom području SFRJ izbegavao samo jedan grad - i to srpski.

U njemu je bio čak sedam puta, ali uvek u prolazu. Uvek je to bilo usput, na putu ka Užicu. Istoričari smatraju da je krivac tome činjenica da ga je Broz do kraja života doživljavao kao blizak Ravnogorskom pokretu.

U njegovim očima Čačani su uvek bili, tvrde istoričari, četnici. Valjda zbog svoje blizine Ravnoj Gori i pesme "Na planini, na Jelici". S druge strane, prema izveštajima policije Kraljevine Jugoslavije iz 1940. godine, Čačak je bio ocenjivan kao ozloglašeno "komunističko leglo".

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Tito je ipak imao drugačiju percepciju ovog mesta dok stariji Čačani još pričaju da su svaki put pre dolaska predsednika SFRJ ljudi tretirani kao protivnici režima uvek preventivno stavljani u pritvor i po sedam dana ranije.

Etiketu buntovničkog grada i mesta za izbegavanje zapečatila je situacija kada je za vreme druge posete Tita Čačku, baš tokom njegovog govora, verovali ili ne, nestalo struje!

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

VESTI KURIR TV 23.02.2017

(Radio Sarajevo/Danas.hr/Net.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track