OVO NISTE ZNALI: Ukoliko vas PAS PREPADNE NA ULICI možete da zaradite 100.000 dinara!
Foto: Profimedija

OVO NISTE ZNALI: Ukoliko vas PAS PREPADNE NA ULICI možete da zaradite 100.000 dinara!

Društvo -

Opšte je poznato da je moguće dobiti odštetu od grada ako vas pas ujede, ali da li moguće dobiti novac ako pas samo nasrne na vas?

Pravni eksperti kažu da je moguće naplatiti ovakav slučaj. Dakle, ne mora da dođe do fizičkih povreda.Na ovo pitanje odgovorili su advokati Borivoje Obradović i Nikola Vulović.

- I pored postojanja nadležnih službi koje bi trebalo da reše problem pasa lutalica, nažalost svakodnevno smo svedoci da dolazi do napada, a neretko i do ujeda kako pasa lutalica tako i onih koji imaju vlasnike.

U slučaju da dođe do napada ili ujeda psa lutalice građanin treba da postupi na sledeći način:

1. Da se javi nadležnoj zdravstvenoj ustanovi radi pregleda sa napomenom da je u pitanju ujed psa. Nakon inicijalnog pregleda ukoliko postoje povrede, lice se upućuje na Infektivnu kliniku, radi dalje analize ( primanje vakcine protiv besnila).

2. Infektivna klinika po službenoj dužnosti obaveštava "Veterinu Beograd" u cilju pronalaženja konkretnog psa.Po pribavljenoj medicinskoj dokumentaciji građani se mogu obratiti Komisiji za naknadu štete od povrede nanesene od nevlasničkih pasa, koja radi pri Sekretarijatu za privredu grada Beograda radi sporazumnog rešenja ili drugoj nadležnoj službi ukoliko se ujeddogodio na teritoriji nekog drugog grada.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Praksa je da su iznosi koje grad Beograd predloži oštećenama višestruko niži nego iznosi koje oštećeni ostvare u sudskom postupku. U pitanju je postupak za naknadu štete, koja može biti materijalna (ukoliko ste bili na bolovanju) i nematerijalna na ime pretrpeljenih fizičkih bolova, pretrpljenog straha i duševnih bolova u slučaju naruženosti koji se dosuđuju najčešće pripadnicama lepšeg pola.

Sam postupak traje od dve do tri godine i u istom je nephodno veštačenje oštećenja od strane veštaka medicinske struke i to na okolnosti povrede i pretrpljenog straha.

Dosadašnji iznosi koji se naplaćuju kroz sudski postupak je od 100.000,00 dinara, pa na više u zavisnosti od povreda i pretrpljenih duševnih bolova.

Važno je istaći da ukoliko je u pitanju pas koji nije lutalica već pas koji ima vlasnika, naknada štete se potražuje od vlasnika, a ne od grada koji odgovara samo u slučaju pasa lutalica.

Dakle, preporuka je da ukoliko se odlučite za sudski postupak angažujete stručnu pomoć koja će na najbolji način uspeti da zaštiti vaše interese - kažu navedena pravna lica.

Uvek je dobro da imate nekog dobrog svedoka, jer mnogi ljudi zloupotrebaljavaju ovaj zakon.

(Telegraf)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja