OZDRAVILA MILA RADUNOVIĆ: Tata, bolje mi je, donesi mi palačinke!

Srećan kraj: Mali anđeo pobedio opaku bolest

OZDRAVILA MILA RADUNOVIĆ: Tata, bolje mi je, donesi mi palačinke!

Društvo -
Mila Radunović (5), jedino dete u Srbiji koje je bolovalo od bolesti mojamoja, posle uspešne operacije u Cirihu stigla u Beograd
1 / 5

BEOGRAD - Hvala svim ljudima koji su donirali novac za operaciju moje ćerke. Hvala vam do neba, spasli ste mi dete. Ovo je na aerodromu „Nikola Tesla“ sa suzama u očima izjavio Miloš Radunović, otac male Mile Radunović (5), koja je preksinoć doputovala iz Ciriha, gde je dva puta operisana u klinici koja leči retku bolest mojamoja gr III/IV suzuki. Mala Mila, jedino dete u Srbiji koje je obolelo od ove bolesti, imala je dve operacije tokom poslednje dve nedelje i po rečima njenog oca, prognoze lekara su dobre. Devojčica je na lečenje otišla s mamom Marijom i dve mlađe sestre.

Prebrodila najgore... Mila sa sestromu Cirihu
Prebrodila najgore... Mila sa sestromu Cirihu

Pogrešna dijagnoza- Ne znate kako je to strašno kad vam kažu da vašem detetu ne mogu da pomognu zato što tu bolest u Srbiji niko ne leči. Još su se mnogi pitali zašto bismo išli u Cirih kad je ishod operacije neizvestan - prisećao se Milin tata dok je čekao da mu se mezimica pojavi iz aviona.

Neizmerna sreća... Mila sa tatom
Neizmerna sreća... Mila sa tatom

Mila je prvi napad dobila sa dve godine. Lekari su tri godine govorili da su to atipične konvulzije mozga. Tokom napada oduzimala joj se ruka i gubila je govor, a u avgustu su njeni roditelji prvi put zatražili magnetnu rezonancu i lekari su rekli da se čeka 10 meseci. Tad su odlučili da odu kod privatnog lekara. Saznali su da je Mila imala četiri šloga i da boluje od retke bolesti.

Stigle kući... Mila sa mamom Marijom
Stigle kući... Mila sa mamom Marijom

- Republički fond za zdravstveno osiguranje (RFZO) odbio je da finansira njeno lečenje uz objašnjenje da je ova bolest u Evropi zastupljena u tri od 1.000.000 slučajeva, a po pravilima RFZO pokriva troškove za bolesti koje su rasprostranjene jedan u 1.000.000 slučajeva - priča Miloš.

Konačno zajedno... Baka i unuka
Konačno zajedno... Baka i unuka

Pošto nisu imali novac za operaciju, glumac Sergej Trifunović i fondacija Podrži život pomogli su im da upute apel. Akciju je podržao i Kurir i za kratko vreme sakupljeno je 130.000 evra, koliko su koštale operacije i postoperativni tretman.Milina baka Smilja u ruci je stezala buket cveća dok je gledala ka vratima i čekala da se devojčica pojavi.Vesela pred odlazak- Mila je bila tako vesela pred odlazak u Cirih. Odande je zvala i tražila palačinke. Govorila mu je: „Tata, bolje mi je, donesi mi palačinke!“ - govori nam Smilja dok širi ruke i hvata u zagrljaj unuku, koja nam govori da je ozdravila.

Opaka bolest mojamoja- neurološko oboljenje koje izaziva konvulzije, bolove u glavi, šlog- dovodi do motoričkih deficita, pa čak i smrti- jedini način da se omogući ozdravljenje jeste da se detetu operiše svih šest krvnih sudova u mozgu kako bi se omogućio normalan dotok krvi- u Univerzitetskoj dečjoj bolnici u Cirihu postoji centar specijalizovan za bolest mojamoja

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track