PALA BRUKA Na proslavi 160 godina od rođenja Tesle uspeli smo da  izazovemo havariju sa strujom!
Foto: Beta

Srpskom geniju nismo ni do kolena

PALA BRUKA Na proslavi 160 godina od rođenja Tesle uspeli smo da izazovemo havariju sa strujom!

Društvo -

Replika Teslinog transformatora, postavljena povodom 160 godina od rođenja slavnog naučnika, proradila tek iz trećeg pokušaja, pošto je dva puta nestajala struja

Obeležili smo 160 godina od rođenja Nikole Tesle i uspeli da u 21. veku izazovemo havariju sa strujom!Ovo se verovatno ne bi desilo nigde u svetu. Ali jeste u Srbiji. Na centralnoj manifestaciji na Kalemegdanu predstavljena je replika Teslinog transformatora, koji je ovog puta svirao i Užičko kolo, ali tek iz trećeg pokušaja! Slavni naučnik ga je konstruisao u Kolorado Springsu 1899. godine (istina, taj njegov nije svirao), a posle toliko decenija u Beogradu - ćorak! Upalili su ga i, umesto da radi deset minuta, posle samo minut i po nestalo je struje. Nakon 15 minuta pokušali su ponovo. I - puče bruka. Tek treći put je zavarničilo.E, kuku, šta bi Tesla na sve ovo rekao! Postideo bi se svojih Srba. A ko je kriv? Nažalost, nismo uspeli da saznamo, jer su krivicu prebacivali jedni s drugih. Branimir Jovanović, direktor Muzeja Nikole Tesle, kaže da je transformator povukao dosta struje, te da je zbog toga nestala.- To je mala Teslina šala! To je isto ono što se dešavalo kad je Tesla krenuo da radi transformator, pa je nestalo struje u Koloradu. Prema informacijama koje su došle do mene, iz „Elektrodistribucije“ su, ne konsultujući se s nama, tog dana povezali na isti priključak i izložbu sa dosta svetlosnih opterećenja. I kad su pustili transformator, došlo je kvara. Posle je trebalo da razvežu i prevežu transformator kako bi sve bilo kako treba - istakao je Jovanović.

Direktor Muzeja Nikole Tesle Branimir Jovanović
Direktor Muzeja Nikole Tesle Branimir Jovanović

Prema njegovim rečima, transformator je bio ispravan, a noć pre incidenta na probi je sve bilo u redu.- Moram da prikupim sve činjenice i podatke kako bih proverio ko je zaista odgovoran za ono što se desilo - naglasio je Jovanović.Pitanja o ovoj blamaži, koja se desila na rođendan velikog naučnika, uputili smo i EPS i EDB.- Za priključenje transformatora za manifestaciju koju pominjete niko se zvanično nije obraćao „EPS distribuciji“, niti je tražio bilo kakvo odobrenje. Tom prilikom niko u gradu nije ostao bez električne energije. Pretpostavljamo da se radi o merenoj struji koja je van ingerencije „EPS distribucije“. Nemamo saznanja o priključku na toj manifestaciji - naveli su u EPS.

Petar AndrijaševićPUBLIKA MISLILA DA JE TO DEO PROGRAMAPetar Andrijašević, direktor JP „Beogradska tvrđava“, kaže za Kurir da je njihovo preduzeće ustupilo prostor za održavanje manifestacije, a da je sama realizacija bila na ljudima iz Muzeja Nikole Tesle, koji su doveli svoje inženjere.- Desilo se da je zbog transformatora iskočio osigurač, što je trajalo dva-tri minuta. Vratili su ga i nastavilo se s programom. Nije se desilo ništa strašno i niko nije bio ugrožen. Struja je nestala samo u transformatoru, a posetioci nisu ni primetili, mislili su da je pauza između dva performansa.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track