PALA I 48 ŽRTVA: Virus Zapadnog Nila opet ubija po Srbiji!
Foto: Shutterstock

Zaraza krenula da se ubrzano širi

PALA I 48 ŽRTVA: Virus Zapadnog Nila opet ubija po Srbiji!

Društvo -

P. M. (81) iz Kovina, koji je juče preminuo u bolnici u Pančevu, 48. žrtva smrtonosne bolesti koja je u našoj zemlji identifikovana 2012. godine, a koju na ljude prenose komarci

Groznica Zapadnog Nila odnela je prvu žrtvu ove godine u Srbiji!Kurir je nedavno upozorio da je ovaj opasni virus koji kod čoveka izaziva upalu mozga i smrt ponovo izolovan kod komaraca koji ga prenose na ljude u dve beogradske opštine. Muškarac P. M. (81) iz Kovina preminuo je juče u Opštoj bolnici u Pančevu i on je bio jedna od tri osobe u Srbiji koje su poslednjih dana primljene na lečenje zbog simptoma ove opake bolesti.

Jedan pacijent je iz Loznice i smešten je na Institutu za infektivne i tropske bolesti, dok je drugi zaraženi iz Pančeva, nalazi se u tamošnjoj bolnici i njegovo stanje je stabilno.Nove lokacijeDr Dušan Stojić, pomoćnik direktora Opšte bolnice Pančevo, potvrdio je za Kurir da je jedan pacijent preminuo.- Oba pacijenta su primljena pod sumnjom da su oboleli od groznice Zapadnog Nila. Još uvek nismo dobili verifikovani nalaz od „Torlaka“, ali sve ukazuje na to.Direktor Instituta „Batut“ Dragan Ilić naveo je da postoje nove lokacije na kojima su stručnjaci uzorkovali inficirane jedinke komaraca.- Na široj teritoriji Srbije imamo prisustvo virusa groznice Zapadnog Nila, pa je neophodno intenzivno tretirati komarce i preduzimati mere da se zaštitimo. Pored Beograda, komarci koji prenose ovoj virus registrovani su i u Novom Sadu - kaže Ilić.On dodaje da bez obzira na to što zaraženi komarci nisu zvanično izolovani na pojedinim teritorijama ne znači da ih tamo nema, što pokazuju i slučajevi iz Loznice i Pančeva.Nisu zaprašivali- Apelujem na sve lokalne samouprave da tretiraju i zaprašuju komarce kako bi sprečili da dođe do većeg broja obolelih. Jedan broj lokalnih samouprava još uvek nije izvršio zaprašivanje. Morali bi među svoje prioritete da stave tretman komaraca! - apeluje Ilić.Inače, ova smrtonosna bolest je od 2012. zaključno s jučerašnjim danom ubila 48 osoba u Srbiji, a 355 je bilo zaraženo.- Na Petrovaradinu smo imali pozitivne rezultate i to je jedina lokacija u Novom Sadu na kojoj su izolovani ovi komarci. Nakon zaprašivanja u Beogradu, nismo naišli na pozitivne uzorke. Svakog dana postavljamo po 50 klopki - kaže Ivan Aleksić iz Zavoda za biocide.

Kurir 29. 7. 2016.
Kurir 29. 7. 2016.

Dr StevanovićNE ZNAMO DA LI ĆE DOĆI DO EPIDEMIJEDirektor Instituta za infektivne i tropske bolesti doc. dr Goran Stevanović kaže da je pacijent iz Loznice stabilno i da je na predviđenoj terapiji.- Imali smo dve epidemijske godine 2012. i 2013. Da li će ova godina da se izrodi u epidemijsku ili će biti sporadična, to niko ne može da predvidi, ali uvek moramo biti spremni - naglasio je Stevanović.

MERE ZAŠTITE: - Prilikom odlaska u prirodu nositi odeću dugih rukava i koristiti odgovarajuću zaštitu od komaraca- Izbegavati šetnju kroz visoku travu, žbunje, neuređene zelene površine, kao i po neuređenom priobalju reka i kanala- Jednom nedeljno potpuno isprazniti posude u kojima se čuva voda, čak i u zatvorenom prostoru- Postaviti mreže na prozore soba i drugih prostorija

ČinjeniceSIMPTOMI:- mučnina i povraćanje- umor i bolovi u telu- osip po koži trupa- groznica i glavobolja

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track