Patrijarh Irinej: Poseta patrijarha Kirila Srbiji veliki praznik
Foto: Tanjug

Saborna crkva

Patrijarh Irinej: Poseta patrijarha Kirila Srbiji veliki praznik

Društvo -
Molitvi je, pored velikog broja vladika SPC i predstavnika ruske crkve u Beogradu, među kojima i starešina moskovske patrijaršije Vitalij Tarasov, prisustvovao i veliki broj građana
1 / 3 Foto: Tanjug

BEOGRAD - U Sabornoj crkvi danas je održana pozdravna molitva kojoj su prisustvovali patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril i sprski patrijarh Irinej koji je u pozdravnoj reči rekao da posetu ruskog prvojerarha Srbiji SPC i narod doživljava kao veliki praznik.

Molitvi je, pored velikog broja vladika SPC i predstavnika ruske crkve u Beogradu, među kojima i starešina moskovske patrijaršije Vitalij Tarasov, prisustvovao i veliki broj građana."Vašu poseti našoj crkvi i narodu smatramo posebnim darom božjim. Mi i narod to doživljavamo kao veliki praznik koji će ući u istoriju", rekao je Irinej.Podsetivši da patrijarh Kiril nije prvi put u Srbiji, poglavar SPC je rekao da je Kirilova ljubav prema našoj crkvi i narodu osvedočena nekoliko puta i to uvek kada je to bilo potrebno i korisno.

"Vi ste naš drag gost, mi to znamo i cenimo. Znamo da ste i pre nego što ste postali patrijarh pratili zbivanja u našem narodu, posebno na Kosovu i Metohiji. Vaša podrška moralna i matrerijalna našem napaćenom narodu na KiM i crvkama, posebno Prizrenskoj bogosloviji je velika", rekao je srpski patrijarh Patrijarh Irinej je rekao da poseta patrijarha Kirila Kosovu i Metohiji bila željno išcekivana, ali da je ona nažalost morala da izostane."No, iako je poseta izostala, čvrsto verujemo da postoje ljubav i molitve, posebno za stradali srpski narod na svetoj srpskoj zemlji", istakao je Irinej Uzvraćajući na dobrodšlici, patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril rekao je da se najiskrenije raduje dolasku u "dragu i srcu bliksku Srbiju".

"Poseta Srbiji ima veliki značaj za mene i uvek sa posebnim osećajem stupam na srpsku zemlju. Ovo je mirna poseta i biće posvećena zajedničkim molitvama. Pričinjava mi duhovnu radost da posetim dobar, čestiti i gostoljubiv srpski narod sa kojim je narod Rusije povezan ljubavlju i bratstvom", rekao je Kiril.

http://www.youtube.com/watch?v=mQ0SGJXHKIU

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track