PATRIJARH IRINEJ ZA KURIR: Hrvate treba udostojiti ćutanjem!
Foto: Nadbiskupija Zadarska

Nadbiskup hoće „za dom spremni“, SPC odgovara

PATRIJARH IRINEJ ZA KURIR: Hrvate treba udostojiti ćutanjem!

Društvo -
Treba ih udostojiti ćutanja, bez komentara - ovako je patrijarh Irinej za Kurir prokomentarisao ideju zadarskog nadbiskupa Želimira Puljića

BEOGRAD - Nadbiskup Puljić je predložio da se u Hrvatskoj raspiše referendum povodom inicijative da se ustaški pozdrav „Za dom spremni“ uvede kao zvanični pozdrav u tamošnjoj vojsci.

- Na te reči i na taj predlog nemam nikakav drugi komentar. On sam govori o svemu, ništa više ne bih imao da dodam - rekao je patrijarh Irinej za Kurir.Ništa blaži stav prema ovom predlogu nema ni Dimitrije Kalezić, protojerej-stavrofor SPC. On kaže da je mešanje zadarskog nadbiskupa Puljića - nepotrebno.

- Ne znam ni šta će nadbiskupu da se oglašava povodom tog pitanja, čini mi se da kao da je tim rečima lupio šakom o sto, što ne priliči. Državna i crkvena pitanja su odvojena.

Pitanje pozdrava u vojsci ne vidim kao crkvenu stvar. Koliko je ta ideja uopšte humana? Jer, reč „pozdrav“ potiče od staroslovenske reči i njome ti nekom želiš da bude zdrav, a ako nekom uputiš pozdrav „Za dom spremni“, pitanje je koliko će s tim biti zdrav - kaže Dimitrije Kalezić.Inače, ova inicijativa pokrenuta je na društvenim mrežama pre nekoliko dana, broji oko 3.200 popisnika. Među potpisnicima su ugledni akademici iz Hrvatske, sportisti, ali i dva katolička biskupa - zagrebački i sisački Valentin Pozaić i Vlado Košić.D. L.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track