PATRIJARH IRINEJ ZA KURIR O SRAMNOM UDŽBENIKU: Moramo stati na put prekrajanju srpske istorije!
Foto: Marina Lopiči

Ekskluzivni intervju poglavara SPC

PATRIJARH IRINEJ ZA KURIR O SRAMNOM UDŽBENIKU: Moramo stati na put prekrajanju srpske istorije!

Društvo -
To je neviđena sramota za srpski narod, koji ima svoje korene i svoju istoriju. To što neko pokušava lažima da prekraja našu istoriju, veliki je skandal, rekao je patrijarh povodom skandala oko knjige za istoriju za šesti razred, u kojoj đace uče da su Srbi oteli Kosovo Albancima

BEOGRAD - Patrijarh srpski Irinej oštro je reagovao na tvrdnje iz udžbenika za 6. razred osnovne da su Albanci starosedeoci Balkana od kojih su Srbi oteli zemlju!

- To je nestina, neviđena sramota za srpski narod, koji ima svoje korene i svoju istoriju. To što neko pokušava lažima da prekraja našu istoriju, da su Srbi oteli Kosovo Albancima i da tome uče našu decu, veliki je skandal. I tome moramo stati na put - izjavio je patrijarh.

On podseća da je upravo Crkva prošle godine reagovala povodom ovog udžbenika.

- Uputili smo dopis Ministarstvu prosvete da moraju odmah da reaguju na takve neistine. Inače, upravo zbog toga što neki uporno, kako sam rekao, pokušavaju da prekrajaju istoriju srpkog naroda, Srpska pravoslavna Crkva izvršiće analizu i pregled pojedinih udžbenika i dostavićemo naše mišljrenje nadležnima. Ovakve ostvari ne smeju da se ponavljaju - upozorava patrijarh.

On je pismo Minisatrstvu prosvete uputio 18 marta 2014. godine, u vreme kada je na čelo ovog resora bio Tomislav Jovanović.

Foto: goglasi.com
Foto: goglasi.com

- Kada sam imenovan za ministra taj udžbenik je već bio u funkciji, čak je bilo odštampano i drugo izdanje. Tada smo dobili pismo patrijarha u kojem nas on upozorava na nedozvoljeni sadržaj i niz materjalnih neistina u tom udžbeniku. O nam je dostavio i pismo koje je dobio od profesora Jovan Deretića u kome je bila obazložena svaka stavka. Odmah sam poslao dopis sa kopijama pisama Zavodu za unapređenje obrazovanja i vaspitanja sa zahtevom da hitno preuzmu odgovarajuće mere. U međuvremenu ja sam otišao sa finkcije i dalje nisam upoznat sa situacijom. Ubeđen da su svi navodi parijarha bili potpuno utemeljeni i da ih je bilo nužno prihvatiti... Sve ono na šta je ukazivao moralo je izbaciti ili ih ne preporučivati đacima. Verujem da su, i dok je bio u prometu ovaj udžbenik, naši nastavnici istorije ignorisali sve ono što je neistina i da su prenosili svojim đacima istinu - izjavio je Jovanović.

Podsetimo, frapantni detalji navodne srpske srednjovekovne istorije, u izdanju Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva, delo su autora Radeta Mihaljčića, profesora Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu u penziji i redovnog člana Akademije nauka i umetnosti Republike Srpske.

Pored navedenih skandaloznih tvrdnji, Mihaljčič ističe da su doseljeni Sloveni, među kojima i Srbi, primili od Albanaca običaje i kulturu, kao da im je, svojevremeno Stefan Nemanja preoteo krajeve severne Albanije.

S. Vojinović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja