Patrijarh Kiril: U Srbiji se osećam kao kod kuće
Foto: Tanjug

Stigao u Beograd

Patrijarh Kiril: U Srbiji se osećam kao kod kuće

Društvo -
To nisu obične reči koje upotrebljavamo kada opštimo jedni sa drugima, to su reči koje održavaju istorijsku, kulturnu i duhovnu realnost, istakao je patrijarh moskovski i cele Rusije
1 / 6 Foto: Fonet

BEOGRAD - Patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril je po dolasku na beogradski aerodrom izjavio da se u Srbiji oseća kao kod kuće. Dočekali su ga i poželeli dobrodošlicu srpski patrijarh Irinej i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Patrijarh Kiril pozdravio je domaćine i izrazio iskrenu radost što je, kako je rekao, stupio na zemlju blisku ruskom srcu.

"Osećam se kao kod kuće", rekao je patrijarh moskovski i cele Rusije. Zajedništvo vere, zajedništvo kulture, veoma bliske istorijske veze, zajednička krv prolivena za zajedničke pobede, sve to čvrsto povezuje naše narode, kazao je.

"To nisu obične reči koje upotrebljavamo kada opštimo jedni sa drugima, to su reči koje održavaju istorijsku, kulturnu i duhovnu realnost", istakao je. vNaveo je da su u osnovi srpsko-ruskih odnosa zajednička vera i zajednički sistem vrednosti, odnos prema otadžbini, narodu i bližnjima i poželeo Srpskoj pravoslavnoj crkvi i narodu Srbije mir, blagostanje i spokojstvo.

Foto: Fonet
Foto: Fonet

Patrijarhu Kirilu je prethodno dobrodošlicu poželeo patrijarh Irinej rekavši da želi da se on u Beogradu i našem narodu oseća kao među svojima.

"Mi smo dva bratska naroda, jednokrvna i jednoverna. Naši odnosi su uvek bili bratski. Naše nade su uvek bile upućene kako carskoj Rusiji, tako i sadašnjoj Rusiji i ona je uvek dolazila kada je bila najpotrebnija", rekao je srpski patrijarh.

Poseta patrijarha Kirila Srbiji je uobičajena među crkvama i predstavlja uzvraćanje posete patrijarha Irineja Rusiji. Patrijarh moskovski će u Beogradu boraviti tri dana, a planirano je da, između ostalog, zajedno sa patrijarhom Irinejom osvešta spomenik ruskom caru Nikolaju Drugom u Devojačkom parku.

http://www.youtube.com/watch?v=mQ0SGJXHKIU

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track