PAŽNJA! VAKCINU SME DA PRIMI SAMO SKROZ ZDRAVO DETE: Potrebni detaljni pregledi!
Foto: Profimedia

Državo, reaguj: Otkrića ministarstva zdravlja SAD o vakcinisanju uzburkala javnost (2)

PAŽNJA! VAKCINU SME DA PRIMI SAMO SKROZ ZDRAVO DETE: Potrebni detaljni pregledi!

Društvo -
Mališan ne sme da ima ni kijavicu, čak ni stomačne tegobe kako vakcina ne bi izazvala bolest. U Srbiji deca pre vakcinacije ne prolaze temeljnu zdravstvenu proveru

BEOGRAD - Vakcinacija može dovesti do ozbiljnih i trajnih oboljenja ukoliko lekar ne proceni detetovo zdravlje.

Beba prilikom vakcinacije mora biti apsolutno zdrava, odnosno da, između ostalog, nema prehladu, kijavicu, alergiju, pad imuniteta, stomačne probleme, povišenu temperaturu, kao i da nije bila pod terapijom antibioticima najmanje 20 dana pre toga, tvrde srpski pedijatri s kojima su razgovarali novinari Istraživačkog biroa Kurira.

Problem je, dodaju stručnjaci, što u Srbiji ozbiljnu proveru pre vakcinacije niko ne radi!Međutim, niko od ovih lekara nije želeo da govori javno, jer je Lekarska komora Srbije doktorima zabranila javno iznošenje mišljenja o vakcinaciji ukoliko se ono razlikuje od njenog stava. To znači da lekari koji iz različitih razloga podržavaju slobodan izbor roditelja ne smeju da iznesu svoje mišljenje. I tačka.

- Lekarska komora je još početkom prošle godine zauzela jasan stav, koji je iznela u javnost, i zastupali smo ga i u skupštinskom odboru za zdravlje i porodicu, da smo tu da praktično kaznimo sve one koji se tokom bavljenja svojom profesijom bave antivakcinacijskim lobiranjem, budući da smatramo da je to kršenje etičkog kodeksa i da podleže disciplinskim procesima i pred etičkim odborima i pred sudom časti - potvrđuje za Kurir prim. dr Vesna Jovanović, direktorka Lekarske komore Srbije, i objašnjava:Zašto prisiljavati roditelje- Ne postoje jasni naučni dokazi da postoji bilo kakva veza između vakcinisanja i nekih teških stanja koja se dovode u vezu s njim.S druge strane, iako su američka vlada i sudstvo praktično priznali da vakcine u nekim slučajevima mogu biti opasne, pa čak i smrtonosne (što je Kurir u jučerašnjem broju objavio), jer su oštećenim porodicama zbog posledica vakcinacije isplatili više od tri milijarde dolara odštete, o ovoj temi u Srbiji je praktično nemoguće diskutovati.Osim ako niste - dr Aleksandar Radojević.Ovaj pulmolog iz Čačka apsolutno nije za obaveznu vakcinaciju. On je jedini bivši republički poslanik koji je glasao protiv Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti u februaru ove godine.- Nisam želeo da glasam za taj zakon jer sam odgovoran lekar! Kad nekome dam dijagnozu, a bavim se, nažalost, najtežim bolestima, sednem s pacijentom i predložim mu odmah četiri vrste terapije. Suočim ga s neželjenim efektima i mogućim posledicama i ne počinjem njegovo lečenje dok nemam njegov pristanak. Ako on odbije da se leči od bolesti koja će ga bez terapije ubiti, zašto bismo onda prisiljavali roditelje na vakcinaciju? Svako treba da ima pravo izbora i pravo da se informiše o mogućim posledicama vakcinacije. Svi govore o MMR i autizmu, ali mnogo je lakše naučno dokazati kakve posledice na pacijenta ima, recimo, BSG vakcina, poznata kao be-se-že - kaže doktor Radojević.

Neželjeni efektiOno što je u ovoj priči najvažnije je to da je pre vakcinisanja neophodno uraditi detaljnije pretrage i analize u vezi sa zdravljem deteta, što zasad može da se uradi uglavnom samo u privatnim laboratorijama. Postavlja se pitanje da li bi, zbog smanjenja rizika od nuspojava vakcinisanja, detaljnija analiza zdravlja deteta mogla da postane praksa za koju roditelji neće morati da plaćaju? Ovo pitanje će ostati otvoreno za neku novu vladu, za neki nov predlog poslanicima. Dakle, na potezu je država.- Različite države štite interese i pojedinca i društvene zajednice na različite načine, o tome može da se vodi polemika, ali ja bih pre svega voleo da kazna nikada nikome ne bude motiv da vakciniše svoje dete, jer postoje valjani razlozi koje treba razumeti i prihvatiti kao ono najbolje što nauka i naučna medicina mogu da nam ponude - kaže dr Srđa Janković, imunolog u Univerzitetskoj dečjoj klinici u Tiršovoj, i objašnjava da su neželjeni efekti vakcinacije uvek navedeni u deklaraciji za vakcinu.- Međutim, ono što prvo treba reći jeste to da su neželjeni efekti, barem oni ozbiljni, daleko ređi, hiljadama puta ređi od rizika samih bolesti od kojih vakcine štite! - jasan je dr Janković.Na ovo se nadovezuje dr Goranka Lončarević iz Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“:- Svakako da neželjene reakcije jesu prisutne, kao i kod svakog drugog leka, jer vakcina takođe spada u lekove. Ipak, te neželjene reakcije prisutne su u nemerljivo manjem broju, imajući u vidu da se vakcine primenjuju kod zdrave dece - kaže dr Lončarević.- Kod određenih vakcina postoje takozvane kategorije težih, ali očekivanih i ozbiljnih neželjenih reakcija, koje se, u zavisnosti od vrste vakcina, definišu po kategorijama, odnosno po sistemima - objašnjava ona i dodaje:- Tu spadaju, recimo, zapaljenje mozga, takozvani encefalitis, koji se izuzetno retko javlja, na primer, kod MMR vakcine sa učestalošću od jedan na milion datih doza, ili dečja paraliza, koja je uzrokovana vakcinalnim sojem iz oralne poliovakcine.Nema dokazaNa neki način to potvrđuje i Srđa Janković. On zapravo isključuje bilo kakvu mogućnost veze između MMR vakcine (cepivo protiv rubeola, malih boginja i zaušaka), i autizma kao posledice vakcinisanja.- Vakcina MMR nije uzrok autizma. To potvrđuju višestruka ispitivanja, izvedena u raznim zemljama, različitih timova lekara, koji nisu imali istog poslodavca niti isti interes. Studija koja je tvrdila suprotno, odnosno nastojala da zaključi suprotno, povučena je zato što je imala i metodološke propuste i sukob interesa. Dakle, možemo odgovorno da kažemo da nema nikakvih dokaza da vakcina MMR izaziva autizam - zaključuje dr Srđa Janković.

Sutra: Ispovest roditelja čija su deca imala teške posledice posle vakcinisanja

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track