PELOPONEZ – TURISTIČKI DRAGULJ GRČKE, BIG BLUOV HIT LETA
Foto: PR

PELOPONEZ – TURISTIČKI DRAGULJ GRČKE, BIG BLUOV HIT LETA

Društvo -

Mediteranski raj ukrašen grčkom mitologijom.

Razgledanje Peloponeza turisti započinju posetom Korintskom kanalu koji je međa između Atike i ovog nekadašnjeg poluostrva. Navodno, ide se istim putem kuda su išli i slavni Spartanci na putu prema Termopilu, namerni da sačuvaju Grčku od najezde Persijanaca. Dakle, na jug prema Epidaurusu, u čijoj se blizini nalazi najpoznatije i danas aktivno starogrčko pozorište s nestvarnom akustičnošću.

Epidaurus je u antičkom dobu bio i lečilište. Ostao je i mit da su mnogi bolesnici, provodeći noć u holu za spavanje, sanjali san kroz koji ima se ukazivao način ozdravljenja. Navodno i danas se ovo mesto upotrebljava u iste svrhe.Fascinantni su i ostaci Mikene sa Lavljom kapijom, čuvenog kralja Agamemnona koji je podigao Grčku na noge i pošao u Trojanski rat.Na ovom putu je i Nafplio, turistički dragulj Grčke, sa 17.000 stanovnika. Ukotvio se u živopisnom Argolidskom zalivu, na krajnjem zapadu Peloponeza, dok je 120 kilometara udaljen od Atine. Ovo danas prelepo mesto, a valjda je takvo bilo i oduvek, za vreme Prve Grčke Republike, od 1821. godine bilo je i prestonica Grčke. Posebnu draž luci i mestu daju uske uličice ovog mediteranskog gradića, čija se arhitektura uz originalne građevine duboko oslanja na stil Venecije, odnosno Mletačke Republike, čija je dominacija bila izražena tokom 14. i 15. veka.Nekada je Peloponez bio spojen s kopnom. A onda… Prokopavanjem Korintskog kanala 1893. poluostrvo Peloponez postalo je ostrvo. Veliki poduhvat počeo je 1881. Dugo se pričalo i prepričavalo da je ovo građevinsko delo izvedeno u čast prvih obnovljenih Olimpijskih igara modernog doba, 1896. godine u Atini. Kanal je izgrađen u pravoj liniji i dug je šest kilometara i 343 metra. Preko Korintskog kanala postavljena su i dva mosta. Jedan za železnički a drugi za drumski saobraćaj.

Kada se pređe most prvo veliko naselje je Korint, od koga se račvaju dva izuzetna turistička pravca. Onaj prema jugu prolazi kroz uzbudljivu Argolidu…Pravac prema zapadu, obalom Korintskog zaliva a preko Patrasa, zapravo je put u svetilište Olimpija, postojbinu antičkih Olimpijada koje su trajale duže od milenijuma.Ako ste pomislili da u ovom prostoru ne postoji mesto za dobar odmor, sunčanje i kupanje uz konzumiranje dobrog ića i pića ali i trenutke strasti uz svima dobro znanu muziku Grčke – grešite. Jer tu je Lutraki.Grci Lutraki, letovalište nadomak Korintskog kanala, utisak je, ljubomorno čuvaju za sebe. I to sa razlogom. Lutraki je i neobičan i u mnogo čemu poseban. Domaćini, uz osmeh i iskrenu želju da budete njihovi gosti, sami baš i nisu raspoloženi da pričaju o svom gradu. Marketinški mudro osmislili su rečenicu za koju veruju da puno kazuje. Ili sasvim dovoljno. A ona glasi: “ne moraš da zamišljaš…iskusi i oseti lepotu našeg mesta”. Lutraki uistinu podseća na ono što su starije generacije rado leti konzumirale – miris i lepotu gradića duž obale Jadrana. I Lutraki je na moru, uz more, na plaži koju prekriva šljunak a zapljuskuje plavetnilo nestvarno čiste morske vode. I baš ovo poslednje je karta na koju domaćini igraju kad su u pitanju zahtevni turisti kazujući da “plava zastavica” još od 1993. stoji na gradskoj plaži kao svojevrsni “pečat njenog kvaliteta”. Ali nije samo ovo vrednost ovovremenskog Lutrakija. Mali pogled unazad otkriva i sledeće. Terma je drevni naziv za Lutraki koji potiče od boginje Artemide “Terme Artemida“, boginje zaštitnice terapeutskih, mineralnih voda. Grad je bio i kolevka drevne Grčke civilizacije jer je njegov centralni položaj, u kombinaciji sa poznatim lekovitim i prirodnim mineralnim vodama, bio poznat kao najcenejnije banjsko lečilište još u antičkoj Grčkoj.Leti se u Lutrakiju živi “sto na sat”. Brojni gosti uživaju u blagodetima bez strepnje da u toj gužvi neće naći mesto za sebe. Uprkos istini da je sve ”puno kao oko” uvek se pronađe prazan sto i tamo gde se samo svraća na piće kao i tamo gde goste čeka izobilje gastronomskih čarolija. Grad je odlično snabdevan, što i nije čudo s obzirom da je na vratima Peloponeza koji hrani pola Grčke. A do Lutrakija se i brzo stiže. Transfer modernim klimatizovanim autobusima od arodroma do Lutrakija ne krade puno vremena. Vožnja modernim autoputem traje oko 45 minuta…Iz ponude izdvajamo dva hotela koja zaslužuju pažnju: Poseidon resort 5*.

Cena polupansiona je već od 549 evra uz napomenu da je za dvoje dece do 13 godina smeštaj besplatan. Idealan je za porodično letovanje obzirom da je izdvojen iz gradske vreve. Raspolaže i sopstvenom šljunkovitom plažom al i nizom atraktivnih prostora među kojima se izdvaja prostrani amfiteatar zamišljen kao mesto lepih zabavnih događanja.Hotel Achillion 4* zaslužuje pažnju iz više razloga.

Pre svega zato jer je lociran u centralnoj gradskoj zoni nadomak svih dešavanja. Uz komfor i gostoprimstvo , profesionalnost osoblja i kvalitetnu kuhinju s prepoznatljivim ukusima, gostima je na raspolaganju i plaža ispred hotela na kojoj su ležaljke besplatne. Aranžman u ovom hotelu pravljen je na bazi smeštaja sa polupansionskom uslugom po ceni od 399 evra (10 dana)Lokacija letovališta je idealna za obilazak Atine koja je udaljena svega 80 km, kao i brojnih i već pomenutih arheoloških nalazišta i važnih kulturnoistorijskih spomenika na Peloponezu. (Akropolj, Epidaurus, Mikena, Delfi…)..Tu su i antički hramovi i vizantijske crkve nedaleko od grada, zatim svetilište Heraion na prelepom jezeru Vouliagmeni i manastiri na Geraniji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track