PETICIJA UZALUD: Večiti studenti traže produženje roka za završetak studija, ministarstvo ni da čuje
Foto: Fonet

Moraće da se prebace na "Bolonju"

PETICIJA UZALUD: Večiti studenti traže produženje roka za završetak studija, ministarstvo ni da čuje

Društvo -

Više od 5.000 "starih" studenata, koji po važećem zakonu imaju rok da do 30. septembra završe studije, potpisalo je peticiju kojom traže da im se produži rok za završetak fakulteta, u ministarstvu prosvete poručuju da produženja roka neće biti.

Studenti su peticiju poslali na više adresa: premijeru Aleksandru Vučiću, ministru prosvete Srđanu Verbiću, predsednici Skupštine Srbije Maji Gojković, predsedniku i zameniku skupštinskog Odbora za obrazovanje, poslaniku u parlamentu Marku Atlagiću.

Studenti u peticiji, između ostalog, traže da im se omogući da studije završe po započetom planu i programu, te da im se produži rok za završetak fakulteta za dve godine.

Prema Izmenama i dopunama zakona o visokom obrazovanju iz 2014. godine, poslednji rok da stari studenti završe fakultete je 30. septembar ove godine i da će u suprotnom morati da se prebace na novi sistem studiranja po Bolonji.

"To bi značilo da studenti koji su sada apsolventi budu vraćeni na treću ili drugu godinu, što će nam doneti ogromne troškove, plaćanje priznavanja ispita, školarine... U planu i programu nije ništa menjano samo su ispiti koji su kod nas bili dvosemestralni, bolonjcima podeljeni na dva ispita", rekao je Tanjugu jedan od potpisnika peticije koji nije želeo da mu se pominje ime.

"Stari" studenti kažu da se zakon ne može primenjivati retroaktivno i da u vreme kada su oni upisali fakultete u propisima nije bio definisan rok za završetak studija, te da zbog toga traže da se u izmenama Zakona o visokom obrazovanju unese odredba da studenti upisani na visokoškolske ustanove po ranijem planu i programu imaju pravo da po njemu završe studije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track