PLJAČKA: Direktorka Komore medicinskih sestara proneverila novac
Foto: Printscreen

Nadzorni odbor raskrinkava prevaru u zdravstvu

PLJAČKA: Direktorka Komore medicinskih sestara proneverila novac

Društvo -

Radmila Ugrica, koja vodi Komoru medicinskih sestara i zdravstvenih tehničara, digla sebi platu na 180.000 dinara, a pare od članarina troši na kola i skupi poslovni prostor

Dok medicinske sestre u Srbiji rade za 30.000 dinara, direktorka Komore medicinskih sestara i zdravstvenih tehničara Radmila Ugrica od njihovih članarina je sebi dodelila platu od 180.000 dinara, kupila treći službeni automobil za dva miliona dinara, ali i opremila poslovni prostor za deset miliona!Ovo za Kurir tvrdi predsednik Nadzornog odbora Komore Bratislav Žižić, koji je zatražio ostavku direktorke zbog pronevere i nenamenskog trošenja novca, ali i podneo protiv nje krivičnu prijavu Tužilaštvu u Nišu.Troši nemilice- Država je pre 10 godina zakonom obavezala sve zdravstvene radnike da moraju biti članovi Komore da bi dobili dozvolu za rad. Sada Komora broji 80.000 članova. Od mesečne članarine od 250 dinara, u njen budžet se slije oko dva miliona evra godišnje, od čega se članstvu vrati jedva oko 15 odsto, uglavnom za pravnu pomoć. Apsurdno je i neopravdano to što je direktorka sama sebi odredila platu od 150.000 dinara, a Nadzorni odbor je u kontroli pronašao da prima preko 180.000 - ogorčen je Žižić.On direktorku optužuje i za nenamensko trošenje novca na kupovinu automobila, ali i za kupovinu i opremanje poslovnog prostora u centru Beograda.- Rukovodstvo je prošle godine kupilo poslovni prostor od 200 kvadrata za 400.000 evra i opremilo ga za 90.000 evra, iako je za te namene Skupština Komore odobrila samo 45.000 evra. Prošle godine kupljena su tri nova službena automobila za oko pet miliona dinara, a u toku je kupovina još jednog automobila, vrednog tri miliona dinara. Njima trebaju kola od po 25.000 evra, s masažerima u sedištu, a predsednik države se vozi u starom automobilu - kaže Žižić za Kurir:- Direktorka svoje sledbenike, kad joj izglasaju šta želi, čašćava putovanjima po inostranstvu i o trošku Komore obilascima svih seminara u turističkim mestima Srbije.Potpisivanje peticijePredsednik Skupštine Komore Dragan Spasenić najavio je pokretanje peticije za ukidanje te organizacije, navodeći da je ona potrebna „samo rukovodstvu i njihovim saradnicima“, a odluku o smeni direktorke Ugrice podržala je i predsednica Upravnog odbora Jovanka Ralić.

Direktorka UgricaSVE JE PO ZAKONUDirektorka Komore Radmila Ugrica odlučno je odbacila sve ove optužbe.- Svaka kupovina, uključujući i kupovinu automobila, sprovedena je u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama i sve što radimo, radimo isključivo u skladu sa zakonom. Što se tiče poslovnog prostora, to je najjeftiniji koji smo pronašli u Beogradu - kazala je Ugrica.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track