PLJUŠTE TUŽBE: Bahati stranci bahato parkiraju
Foto: Nemanja Pančić

Naplata milionskih dugova za parkiranje

PLJUŠTE TUŽBE: Bahati stranci bahato parkiraju

Društvo -

„Parking servis“ počeo da podnosi tužbe protiv stranaca u njihovim državama, jer godinama u Srbiji nisu plaćali parkiranje, advokati tvrde da je to nezakonito

Stranci koji godinama nisu plaćali parking u Srbiji, zbog čega su dobili oko 50.000 kazni, poslednjih meseci su u velikim problemima, jer ih „Parking servis“ tuži u njihovim državama.Najviše parking prestupnika bilo je iz Crne Gore i BiH, a desetine takvih vozača iz Republike Srpske angažovali su advokate kako bi pobili tužbe beogradskog javnog preduzeća.Pravnici iz kancelarije „Sajić“ analizirali su, prema pisanju banjalučkih Nezavisnih novina, zakone u obe države i ocenili da je „potpuno nezakonito blokiranje automobila i kažnjavanje vozača za isteklo vreme za parkiranje na obeleženom parking mestu“.- Uznemiravanje i maltretiranje koje građani RS doživljavaju prethodnih meseci od domaćih i stranih advokatskih kancelarija koje prete „drakonskim kaznama‘“ zbog neplaćanja parkinga u Srbiji nije osnovano i mora odmah da prestane - upozoravaju iz te advokatske firme i dodaju:- „Parking servis“ nije ovlašćen za kažnjavanje, a praksa u susednoj Srbiji jeste da se vozilima na parkingu za koja je istekao zakup prostora ostavljaju doplatne kazne, koje u stvari predstavljaju kazne za neplaćanje parkinga, jer se umesto razlike u ceni od građana naplaćuje 10 puta viši iznos.„Parking servis“ je pre više od dve godine počeo da upotrebljava „lisice“ kako bi blokirao točkove na vozilima stranih registracija čiji vlasnici imaju najmanje dve neplaćene dnevne parking karte, odnosno koji su napravili veliki dug, pa je očigledno da svesno izbegavaju plaćanje parkiranja.Njima je „Parking servis“ pisao nalog za plaćanje dnevne karte, koja, ukoliko se plati za sedam dana, iznosi 900 dinara, a posle toga duplo više.To je u suštini iznos za koji ovo gradsko javno preduzeće i tuži više desetina hiljada stranih državljana. Inače, naplata duga od vozača sa stranim tablicama u Srbiji nije bila moguća jer nemaju registrovanu adresu u našoj zemlji, pa su neki dugovali i po 1,7 miliona dinara.

Ništa bez „lisica“CRNOGORCI NAJVEĆI PRESTUPNICIPraksa neplaćanja dnevnih parking karata, kako nezvanično saznaje Kurir u „Parking servisu“, skoro da je prestala kad je 2014. uvedeno stavljanje „lisica“. Najviše kazni do kraja 2014. dobili su vozači sa crnogorskim tablicama - 31.541, zatim slede oni iz BiH (27.473), sa italijanskim tablama (21.336), nemačkim (18.891), francuskim (14.615), slovenačkim (10.985), hrvatskim (5.571) i sa makedonskim (2.731).

„Parking servis“NAPLAĆUJEMO POTRAŽIVANJA OD DUŽNIKAU „Parking servisu“ za Kurir kažu da za naplatu dugova vlasnicima vozila sa stranim tablicama, zbog neplaćenih naloga za plaćanje dnevnih karata, sarađuju sa dve firme iz inostranstva „EPC pan juropijan kolekšen“ iz Londona, i „C. A. grup“ iz Linca.U „Parking servisu“ objašnjavaju da „ne naplaćuju kazne, a dnevna karta je samo cena za uslugu“.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track