POBUNA KANDIDATA: Dali 2.000 dinara za zbirke, pa pukli na prijemnom za Višu medicinsku!

Sumnjivo

POBUNA KANDIDATA: Dali 2.000 dinara za zbirke, pa pukli na prijemnom za Višu medicinsku!

Društvo -
U knjigama je bilo oko 1.400 pitanja, a na ispitu su došla samo dva. Ostala su bila preteška i ne znamo odakle, tvrde kandidati

BEOGRAD - Polaganje prijemnog ispita na Visokoj zdravstvenoj školi u Beogradu proteklo je uz veliku pobunu kandidata.Mnogi su potrošili 2.000 dinara na zbirke za prijemni, koje su se u kopirnici u školi prodavale kao alva, da bi na samom ispitu iz tih zbirki dobili svega dva pitanja.- Testovi na prijemnom ispitu ranijih godina bili su sastavljani od pitanja iz knjiga koje se prodaju u školi i koje imaju oko 1.400 pitanja, kao i iz udžbenika za medicinske srednje škole. Zvanično, prijemni ima 60 pitanja, koja se rešavaju 60 minuta. Međutim, ove godine bilo je 30 pitanja i 60 minuta za rešavanje i samo su dva pitanja bila iz zbirki koje smo kupili u školi - požalio se redakciji Kurira jedan od kandidata koji su polagali prijemni ispit.Pored toga, dodaje on, nije bilo ni pitanja iz gradiva srednje škole.- Test je bio pretežak i zahtevao je enciklopedijsko znanje iz biologije. Recimo, bilo je pitanje u vezi sa tipom placente kod zveri. Iz literature koja je ponuđena za spremanje postoji placenta kod sisara i odgovor je diskoidalna, a zamislite koliko tipova placenti postoji u životinjskom svetu. Kako to da znamo kao tek svršeni srednjoškolci? Samo su pojedini kandidati završavali test za 10 do 15 minuta i nadam se da to nije zbog korupcije - priča naš sagovornik.Ova visoka škola inače je jedna od najpopularnijih, budući da školuje medicinske sestre i fizioterapeute. Ove godine za jedno mesto na smeru za medicinske sestre konkurisalo je pet kandidata.Dr Anđelka Lazarević, direktorka škole, tvrdi da je sve proteklo regularno:- Čula sam da se žale da je test bio pretežak. Kandidatima nikada nije rečeno da moraju da kupe zbirke za pripremu, niti da će pitanja biti iz tih zbirki. Te knjige zvanično nije izdala škola, a na sajtu fakulteta navedeno je da se prijemni sastavlja iz gradiva za srednju medicinsku školu. Priznaću da su u pravu samo ako dokažu da pitanja sa testa nisu odgovarala gradivu srednje škole.(M. L.)

GenijalciNA ETF ČAK 31 KANDIDAT SA 100 POENAFakulteti Univerziteta u Beogradu danas će objaviti preliminarne rang-liste kandidata, dok bi konačne liste trebalo da budu završene do 10. jula. ETF, jedan od najtraženijih fakulteta, među prvima je objavio konačnu rang-listu na sajtu. Čak 31 kandidat na smeru elektrotehnike i računarstva imao je 100 bodova, što je inače maksimum na prijemnom ispitu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track