POD LUPOM: Ne daju da Milan Nedić bude rehabilitovan!

Premijer iz Drugog svetskog rata na vagi istorije

POD LUPOM: Ne daju da Milan Nedić bude rehabilitovan!

Društvo -
Ne očekujem pozitivan ishod procesa, jer su već počeli pritisci, koji su zasad verbalni, kaže Aleksandar, praunuk generala koji je zagovarao blisku saradnju s Adolfom Hitlerom

BEOGRAD - Prvo ročište u procesu za rehabilitaciju generala Milana Nedića, srpskog premijera za vreme nemačke okupacije tokom Drugog svetskog rata, biće održano 7. decembra u Višem sudu u Beogradu.Ali njegovi potomci već sad kažu da ne veruju da će taj proces imati pozitivan ishod.Nije osuđen za izdaju"Ne očekujem da će moj pradeda Milan Nedić biti rehabilitovan, jer već su, kao što se može primetiti, počeli pritisci, koji su zasad verbalni. Meni je mnogo važnije što će mnogi dokumenti napokon izaći na videlo, kao, na primer, ko je odgovoran za deportaciju Jevreja, koliko je izbeglih stiglo u Srbiju, što iz NDH što iz Slovenije, te koliko je Nemaca poginulo u Srbiji i još mnogo toga", navodi za Kurir Nedićev praunuk Aleksandar, koji je u ime potomaka podnosilac zahteva za rehabilitaciju.

Smotra... Milan Nedić s vodnicima Srpske državne straže, poznatije kao nedićevci
Smotra... Milan Nedić s vodnicima Srpske državne straže, poznatije kao nedićevci

Slučaj Nedićeve rehabilitacije je od starta specifičan, jer on zapravo nikad nije ni osuđen za izdaju. Međutim, zbog saradnje s okupatorskom nemačkom vlašću proglašen je ratnim zločincem, pa zato sad njegovi naslednici traže da se poništi uredba Vlade FNRJ iz 1949. godine, kojom se narodnim neprijateljima oduzimaju imovina i građanska prava.Na konstataciju da Nedić u većem delu javnosti nedvosmisleno važi za izdajnika i saradnika okupatora, njegov praunuk odgovara:

Bio na njegovoj strani... Nedić i Adolf Hitler
Bio na njegovoj strani... Nedić i Adolf Hitler

Deda izbegao streljanje"Pre svega, on je bio veliki patriota, što je svojim junaštvom dokazao u balkanskim ratovima i Prvom svetskom ratu, kao i velikom žrtvom za spas svog naroda u Drugom svetskom ratu. Nažalost, uloge mnogih ljudi koji su učestvovali u tom ratu nije istorijski ispitana i proučena, nego je politički napisana, pa tako i uloga generala Nedića."Sagovornik Kurira kaže da zbog svega porodici Nedić nije bilo lako nakon Drugog svetskog rata."Deda mi je nekoliko puta izvođen na streljanje i samo zahvaljujući poznanstvu i prijateljstvu s poznatim fizičarem i hemičarem Pavlom Savićem je ostao živ, a otac je morao fakultet da završi u inostranstvu. Osim verbalnih dečjih zadirkivanja, ja nisam imao neprijatnosti", zaključuje Aleksandar Nedić.

Foto: Nebojša Mandić
Foto: Nebojša Mandić

Traže i povratak imovineNBS DANAS NA NEDIĆEVOJ ZEMLJIUkoliko Nedić ipak bude rehabilitovan, potomci mogu da traže povratak njegove imovine. Ova porodica je pre Drugog svetskog rata imala imovinu u Zemunu i Grockoj, ali i u samom centru Beograda, i to na mestu gde se danas nalazi Narodna banka Srbije."Porodica je postupak za povratak imovine pokrenula mnogo pre zahteva za rehabilitaciju, jer je to imovina koja je pripadala i Bošku i Milutinu, dvojici braće Milana Nedića. Međutim, ponavljam, ne verujem da će od toga išta biti", navodi Aleksandar Nedić.

Ko je bio Milan NedićJugoslovenski general i srpski političarNačelnik Generalštaba Vojske Kraljevine Jugoslavije, ministar vojske i mornaricePredsednik Vlade narodnog spasa od 1941. do 1944. tokom okupacije SrbijeOtvoreno je zagovarao svrstavanje uz Adolfa Hitlera, a kasnije sarađivao s okupatorimaKao predsednik kvislinške vlade, u oktobru 1944. pobegao je u AustrijuBritanske snage isporučile su ga Jugoslaviji januara 1946.Skokom kroz prozor izvršio je samoubistvo u zatvoru 5. februara 1946.Porodica nikad nije dobila njegove posmrtne ostatke

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja