POLICIJA ZAUSTAVILA POLJOPRIVREDNIKE: Ratari nastavljaju protest sutra, ministarstvo bi da pregovara
Foto: Dragan Kadic

Traktorima ka Beogradu

POLICIJA ZAUSTAVILA POLJOPRIVREDNIKE: Ratari nastavljaju protest sutra, ministarstvo bi da pregovara

Društvo -
Policija je danas zaustavila poljoprivrednike iz Vojvodine koji su krenuli traktorima iz nekoliko mesta prema Beogradu kako bi izrazili nezadovoljstvo zbog predloženih izmena Zakona o poljoprivrednom zemljištu.

Poljoprivrednike iz Vojvodine, koji su danas krenuli u protestnu vožnju traktorima ka Beogradu, izražavajući neslaganje sa predloženim izmenama Zakona o poljoprivrednom zemljištu, zaustavila je policija, a iz resornog ministarstva poručuju da radikalizacija i potpuna isključivost ne vode rešenju problema.

Iz ministarstva navode i da su otvoreni za konstruktivan razgovor i usvajanje svih predloga za unapređenje Nacrta Zakona o izmenama i dopunama Zakona o poljoprivrednom zemljištu. Paori su ka Beogradu krenuli iz više vojvođanskih mesta, a zaustvaljeni su na izlazu iz Zmajeva u okolini Vrbasa i Žednika kod Subotice. Cilj im je bio da stignu pred Skupštinu Srbije, kako bi zatražili da Predlog izmena zakona o poljoprivrednom zemljištu bude povučen iz procedure i da se izradi novi jer, kako kažu, nije dobar za poljoprivrednike, pogotovo u delu kojim se predviđa zakup 30 odsto zemljišta u vlasništvu države po lokalnoj samoupravi i to isključivo jednom zakupcu, a na period od 30 godina.

Iz Ministarstva poljoprivrede poručuju da je jedini cilj i prioritet Vlade i tog ministarstva stvaranje pravednog sistema, u kome će svaki poljoprivrednik, posebno mali, dobiti konačno priliku da se podigne i započne stabilan razvoj.

- Vlada i ministarstvo ostaju otvoreni za svaki razgovor u kome će se kroz konstruktivne predloge raditi na pronalaženju načina za unapređenje postojećeg predloga. Radikalizacija stavova i potpuna isključivost nas ne približavaju rešenju, već naprotiv, čine dijalog znatno težim", navodi se u saopštenju ministarstva. Ističu da su Vlada i ministarstvo otvoreni za konstruktivan razgovor i usvajanje svih predloga za unapređenje Nacrta Zakona o izmenama i dopunama Zakona o poljoprivrednom zemljištu.

Predsednik asocijacije poljoprivrednika Miroslav Kiš izjavio je da će protest poljoprivrednika biti nastavljeni i sutra, te da očekuje da će im se tada pridružiti još paora.

"Očekujemo da će nam se sutra pridružiti i oni koji su danas bili uplašeni i nisu verovali da postoje oni koji smeju da protestuju", kazao je Kiš za agenciju Beta. Prema njegovim rečima, traktori su i dalje na putu, a organizovana su noćna dežurstva, nakon što je policija danas sprečila njihov ulazak u Beograd. Kiš je naveo da poljoprivrednici očekuju i da im se obrati neko od nadležnih.

"Nećemo odustati, jer nemamo na šta da se vratimo kući", kazao je Kiš i dodao da je protest poljoprivrednika organizovan u skladu sa zakonom i da policijske blokade mogu da dovedu i do blokade puteva. "Ne želimo da kažu da su paori blokirali puteve, jer je zapravo policija blokira kolone traktora i time ugrožava saobraćaj", kazao je Kiš. O tačnom vremenu sutrašnjeg nastavka protesta biće doneta odluka večeras.

"Ne možemo dopustiti da se 30 odsto zemlje koje mi obrađujemo da nekome ko ima puno para bez tendera i jasnih kriterijuma, izgovorom da će on unaprediti stočarstvo i podići konkurentnost. Naprotiv, to je čista obmana i od početka smo bili protiv toga", rekao je Kiš danas.

On je dodao da policija sada uskraćuje pravo poljoprivrednicima na kretanje traktorima.

"Cilj nam je da dođemo do Beograda, ali nije to ključ, već da počnemo da pričamo o ovom problemu. Za sada se nama niko nije obratio od zvaničnika, već šire dezinformacije", kazao je Kiš.

Protest paora podržale su opozicione Demokratska stranka i Socijaldemokratska stranka, kritikujući to što je policija poljoprivrednike onemogućila da dođu u Beograd i navodeći da predložene izmene ugrožavaju veliki deo poljoprivrednih proizvođača. "Niko nema prava da na takav način postupa sa poljoprivrednicima i sa poljoprivrednim zemljištem", navodi se u saopštenju demokrata i dodaje da ti ljudi pokusavaju da odbrane zemlju od koje žive. SDS podržava proteste poljoprivrednika i njihovo pravo da se bore za egzistenciju, te da će kroz skupštinsku proceduru i uložene amandmane boriti za zaštitu njihovih prava.

Policija je poljoprivrednike zaustavljala u Zrenjaninu, Zmajevu, Novoj Crnji, Kikindi, Sutjesci, Stajićevu. Poljoprivrednici su preko svojih udruženja juče objasnili da protestnom vožnjom nameravaju da iskažu nezadovoljstvo predloženim izmenama Zakona o poljoprivrednom zemljištu.

Radio-televizija Vojvodine (RTV) je javila da je policija u Zmajevu, na izlasku iz sela, zaustavila više od 50 poljoprivrednika, koji su nakratko uspeli da probiju blokadu ali su potom ponovo blokirani. Poljoprivrednici sa 30 traktora iz Nove Crnje zaobišli su policijsku blokadu vozeći traktore atarskim putem.

Stevan Radovančev iz Udruženja poljoprivrednika Zrenjanina rekao je agenciji Beta da poljoprivrednici ipak očekuju da njihovi predstavnici odu na pregovore sa nadležnima, kako bi se zakon o poljoprivrednom zemljištu koji je u skupštinskoj proceduri, povukao i napravio novi. "Ovakav zakon nekome odgovara, a kada se zemlja proda i podeli onima kojima je nekada oduzeta neće nam ništa ostati", rekao je Radovančev. Poljoprivrednici iz Zrenjanina krenuli su u Beograd sa oko 50 traktora, iz Opština Žitište i Nova Crnja oko 40, a poljoprivrednici iz Sečnja zaustavljeni su nedaleko od mesta Sutjeska, ali su atarskim putem zaobišli blokadu i nastavili put.

Kako je potvrđeno agenciji Beta iz jedne od kolona poljoprivrednika, policija ih zaustavlja i sprečava da nastave ka Beogradu. Većina je već zaustavljena na putevima, a neki nisu uspeli ni da napuste teritoriju svoje opštine. Poljoprivrednici su pokušavaju da policijske blokade zaobiđu prolaskom kroz atarske puteve, nakon što ih policija zaustavlja odmah po izlasku iz njihovih opština.

Za 26. novembar isti protest i vožnju ka Beogradu najavili su i iz Lige socijaldemokrata Vojvodine, ali je policija navela da će dolazak traktora u Beogradu poremetiti saobraćaj.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track