POMOZIMO: Milu 130.000 evra spasava od smrti!

Apel: Devojčici potrebna pomoć

POMOZIMO: Milu 130.000 evra spasava od smrti!

Društvo -
Petogodišnja Mila Radunović boluje od bolesti zbog koje ima česte moždane udare, a jedini spas je operacija u Cirihu

BEOGRAD - Mila Radunović (5) jedina je devojčica u Srbiji koja boluje od bilateralne mojamoje gr III/IV suzuki, bolesti koja izaziva moždani udar, konvulzije i česte glavobolje.

Operacije koja će joj spasti život zakazane su za decembar u Švajcarskoj i koštaju 130.000 evra.Mojamoja je neurološka bolest, u kojoj zbog tankih krvnih sudova i smanjenog protoka krvi pacijenti doživljavaju česte moždane udare, a ova hrabra devojčica je do sada preživela čak dva veća i nekoliko manjih šlogova. Terapija ne postoji, a jedino rešenje je operacija.

Stalne glavobolje- Pre tri godine Mila je počela da se žali na stalne glavobolje, a posle konvulzija otišli smo kod lekara, koji dugo nisu znali o čemu je reč jer je bolest atipična, a oni nisu ni želeli da urade sve analize - kaže Marija Radunović, Milina majka.Mila se trenutno leči „andolom“ i „aspirinom“ i pije velike količine vode kako bi poboljšala protok krvi u mozak, a mojamoja je u njenom slučaju zahvatila obe strane glave, pa su potrebne dve operacije.- Prijem u kliniku u Cirihu zakazan je za 28. novembar zbog dijagnostike, a operacije za 5. i 12 decembar. Oni imaju dobre rezultate u lečenju ove bolesti, a mortalitet je nula - nada se pozitivnom ishodu Marija.Česti napadiRFZO je odbio da pomogne Radunovićima jer „nemaju dovoljno retku bolest“, ali je osnovan fond za pomoć maloj Mili.- Nismo želeli da otvaramo privatan račun da bismo mogli da pomognemo još nekom ako preostane para. Mila ima napade glavobolje. Stalno je umorna. Bez operacije će u najboljem slučaju završiti kao biljka, a u najgorem... - kaže Radunovićeva kroz suze odbijajući da izgovori da njeno dete može umreti.(J. P.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track