PONOĆNOM MISOM OBELEŽEN NAJRADOSNIJI PRAZNIK: Katolički vernici danas proslavljaju Božić
Foto: Tanjug/Rade Prelić

Svečanost u župi svetog Ante Padovanskog

PONOĆNOM MISOM OBELEŽEN NAJRADOSNIJI PRAZNIK: Katolički vernici danas proslavljaju Božić

Društvo -

Rimokatolička crkva i sve hrišćanske crkve koje vreme računaju po Gregorijanskom kalendaru danas proslavljaju Božić.

Beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar predvodio je ponoćnu misu u župi svetog Ante Padovanskog, a u 18 sati će služiti misu u župi Krista Kralja.

Foto: Tanjug/Rade Prelić
Foto: Tanjug/Rade Prelić

Božić 25. decembra, po Gregorijanskom kalendaru, proslavljaju Rimokatolička crkva, protestantske i anglikanske crkve, kao i neke pravoslavne crkve koje su prihvatile novo računanje vremena.

Srpska i Ruska pravoslavna crkva, Jerusalimska patrijaršija i Sveta Gora taj praznik proslavljaju prema Julijanskom kalendaru, 13 dana kasnije.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić čestitao je Božić svim građanima Srbije, koji taj praznik obeležavaju po Gregorijanskom kalendaru.

Foto: Tanjug/Rade Prelić
Foto: Tanjug/Rade Prelić

"Svim građanima Srbije, koji po Gregorijanskom kalendaru slave rođenje Isusa Hrista, želim da u miru i ljubavi provedu praznike sa svojim najbližima i najmilijima", poručio je predsednik Srbije.

"Praznik Hristovog rođenja, najveseliji praznik u hrišćanstvu, prilika je ne samo da pokažemo spremnost, već i da činimo dobro, da svi, bez obzira na veroispovest, budemo bolji i plemenitiji prema drugima. Neka vam dan Hristovog rođenja donese mir i radost", naveo je Nikolić.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić čestitao je sveštenstvu i svim hrišćanskim vernicima koji Božić slave po Gregorijanskom kalendaru, s porukom da ovaj Božić podseti na vrednost kojima svi težimo - međusobno poštovanje i plemenitost.

Foto: Tanjug/Rade Prelić
Foto: Tanjug/Rade Prelić

"Neka i ovaj Božić podseti na vrednosti kojima svi težimo - međusobno poštovanje i plemenitost", poručio je premijer Vučić.

"Želim vam da praznične dane provedete sa najbližima u miru, ljubavi i duhovnom blagostanju", dodao je premijer.

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković je u čestitki poželela da "ovaj praznik donese još više razumevanja među ljudima, podstakne i osnaži vrline mira i solidarnosti u današnjem svetu velikih izazova, a u domove unese ljubav, zdravlje i porodičnu sreću".

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić čestitao je građanima koji poštuju gregorijanski kalendar "najradosniji hrišćanski praznik", uz želju da im Božić donese "zdravlje, ljubav i nadu". "Želim da praznik proslavite u miru, spokoju i radosti, u krugu svojih najmilijih i da nam ovaj praznik osnaži trajne i najviše ljudske vrednosti-duhovnu izgradnju, poštovanje, razumevanje različitosti i uvažavanje istih kojim ćemo doprineti da izazove u našoj zajednici u predstojećem periodu prebrodimo zajedno", naveo je Dačić.

Potpredsednica Vlade Srbije, Zorana Mihajlović građanima koji Božić slave po gregorijanskom kalendaru poželela je da Badnje veče i Božić provedu "u ljubavi i radosti sa svojim najmilijima" i da praznik "unese mir u domove i osnaži osećanja ljubavi, poštovanja i tolerancije prema bližnjima i susedima".

Pogledajte kako su Božić proslavili pravoslavni vernici koji vreme računaju po Gregorijanskom kalendaru:

Irak     Foto: Reuters
Irak Foto: Reuters

Grčka      Foto: Reuters
Grčka Foto: Reuters

Atina, Grčka            Foto: Reuters
Atina, Grčka Foto: Reuters

Litvanija          Foto: AP
Litvanija Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track