PONOS SRBIJE: Učenici izradili krajputaš na Krfu

Uzdarje slavnim precima

PONOS SRBIJE: Učenici izradili krajputaš na Krfu

Društvo -

Svetosavsko zvonce organizovalo izradu spomenika srpskim ratnicima u mestu Kato Karokijana, gde je bilo groblje Moravske divizije

Junaci Gvozdenog puka dobili su zasluženi spomenik i na Krfu, gde su čuvenim ratnicima Moravske divizije krajputaš izradili đaci iz Srbije, Crne Gore i BiH.Slavnim precima iz Prvog svetskog rata koji su posle Albanske golgote pokoj našli na grčkim ostrvima Krfu i Vidu znamenje su sačinili najbolje plasirani učenici na konkursu Svetosavskog zvonceta na temu „Porodica“, najbolji đaci iz veronauke iz Crne Gore i BiH, kao i učenici generacije iz Stare Pazove i sa beogradske Palilule.Uz blagoslov patrijarha Irineja, zvanično glasilo SPC za decu odvelo je 44 učenika na Krf u okviru projekta „Stopama naših predaka“. Oni su u kampu Kasiopi bili uz akademskog umetnika Mihaila Gligorića Glišu, koji je isklesao krajputaš od belog prilepskog mermera, donacije Jove Čolovića iz Banje kod Aranđelovca.

- To je posle mornaričkog krsta na Vidu i spomenika junacima Drinske divizije u Agios Mateosu treće znamenje srpskim ratnicima koji su pre sto godina pokoj našli tamo daleko od otadžbine - kaže Dimitrije Stikić, vođa projekta „Stopama naših predaka“.

Uzdarje đaka slavnim precima iz Gvozdenog puka biće postavljeno sledeće godine u porti Crkve Presvete Bogorodice u mestu Kato Karokijana, gde je 1916. bio kamp Moravske divizije i sve do 1939. groblje od 560 humki sa senima srpskih junaka, koje su prenesene u spomen-kosturnicu na Vidu.Deca su samo mesto gde će stajati krajputaš očistila od korova, ofarbala ogradu, a pored spomenika biće postavljena spomen-ploča, jarboli sa srpskom i grčkom zastavom i trojezične table, koje će svakog poklonika i putnika namernika obavesti da su tu bili i izdahnuli čuveni srpski junaci.

J. S. S.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track