PONOVO DERU VOZAČE: Kazna za lošu prvu pomoć 5.000 dinara!
Foto: N

Trk odmah do automobila i zavirite u gepek dok ne bude kasno

PONOVO DERU VOZAČE: Kazna za lošu prvu pomoć 5.000 dinara!

Društvo -
Kompletu, koji je većina kupila još 2010, istekao je rok, pa je bolje da nabavite nov za 2.300 dinara nego da plaćate policiji

BEOGRAD - Dobro proverite da li je vašoj prvoj pomoći u automobilu istekao rok jer ćete u suprotnom morati da platite kaznu od 5.000 dinara za fizička lica i od 60.000 pa do 600.000 za pravna lica.Ako ste mislili da će vam komplet, koji je većina kupila 2010. godine, trajati zauvek ili dok ga, ne dao bog, ne iskoristite, prevarili ste se.Proverite zavoje i gazeSterilnim delovima ističe ili je već istekao petogodišnji rok trajanja, pa moraju da se zamene.- Rok trajanja imaju zavoji, gaze i komprese. Kupuju se u apoteci i ukupno koštaju 1.200 dinara, dok zamena celog kompleta staje 2.300 dinara. Paket „tip B“, prema propisima, ima 18 različitih komponenti koje se nalaze u torbici, koja im garantuje mehaničku i termičku zaštitu, kao i zaštitu od atmosferskih uticaja - rečeno je za Kurir u Agenciji za bezbednost saobraćaja.Aktuelni zakon o bezbednosti u saobraćaju, po kom je obavezno da se u vozilu nalazi komplet prve pomoći sa precizno definisanim sadržajem, počeo je da se primenjuje krajem 2009. godine. Zakon propisuje da se, ukoliko u vozilu nema odgovarajući kompleta prve pomoći, vozač kažnjava sa 5.000 dinara, ali i dodatnih 5.000 dinara za vlasnika automobila ukoliko on nije upravljao vozilom.Staro za novoZa firme su kazne znatno veće i kreću se od 60.000 do čak 600.000 dinara. Iako većina kompleta, u zavisnosti proizvođača, košta 2.300 dinara, u pojedinim radnjama se može predati stari i uz doplatu od 700 dinara dobiti u nov komplet za prvu pomoć.(J. P.)

Nigde bez kompletaISTO VAŽI I ZA MOTORISTEPosedovanje kompleta prve pomoći obavezno je i za motocikliste, ali za njih postoji poseban tip paketa. On je neznatno jeftiniji od kompleta za vozila „tip B“ i za njega važe ista pravila o zameni i dopuni kao i kod prve pomoći za automobile.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track